‘Turkije arresteert daags na EU-deal 1.300 migranten’

De migranten zouden van Iran, Irak, Afghanistan en Syrië op weg geweest zijn naar Lesbos.

Archiefbeeld van Syrische vluchtelingen die via Ayvacik naar Lesbos reizen. Foto Tolga Bozoglu / EPA

De Turkse autoriteiten hebben zo’n 1.300 migranten opgepakt die op weg geweest zouden zijn naar Griekenland. Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency bekendgemaakt, meldt AP. De arrestatiegolf komt een dag nadat Turkije beloofde meer te doen om de doorstroom van vluchtelingen naar Europa in te dammen.

De migranten werden opgepakt bij de noordwestelijke plaats Ayvacik; een belangrijke oversteekplaats voor mensen die op weg zijn naar het Griekse Lesbos. Ze zijn afkomstig uit Iran, Irak, Afghanistan en Syrië. Volgens Anadolu zijn ook vier mensensmokkelaars gearresteerd.

Zondag spraken Turkije en de Europese Unie af beter samen te werken aan een aanpak voor de vluchtelingencrisis. De Turken werd in ruil daarvoor drie miljard euro en versnelde gesprekken over toetreding tot de EU beloofd. Het geld is bedoeld om de opvang van vluchtelingen uit buurland Syrië te kunnen betalen.

    • Bastiaan Nagtegaal