Tom Dumoulin opnieuw Wielrenner van het Jaar

De Limburger won bijna de Ronde van Spanje en maakte indruk met veel tijdritzeges.

Tom Dumoulin vlak na hij in de voorlaatste etappe zijn leiderspositie in de Vuelta kwijt is geraakt. Foto Robert Vos / ANP

Gezien zijn seizoen is het geen verrassing: Tom Dumoulin is voor de tweede keer op rij verkozen tot beste wielrenner van Nederland. Hij kreeg de Gerrit Schulte Trofee maandagavond op het jaarlijkse wielergala in Den Bosch.

De belangrijkste andere genomineerden waren Robert Gesink (zesde in de Tour de France), Jeffrey Hoogland (drie keer goud op EK Baan) en Mathieu van der Poel (wereldkampioen veldrijden).

Twitter avatar wielergala Nationaal Wielergala .@tom_dumoulin: ‘Dit jaar minder grote verrassing, maar wel erg blij met de prijs’ #Wielergala https://t.co/jDVqAzUPcv

Vuelta

Zijn indrukwekkendste prestatie leverde Dumoulin in augustus en september. Tot de voorlaatste dag van de Ronde van Spanje leek de 25-jarige Limburger de eindzege te pakken. Maar met nog zo’n veertig kilometer te rijden in de laatste moeilijke etappe, kreeg hij een inzinking en verloor hij minuten. Uiteindelijk ging de overwinning naar de Italiaan Fabio Aru en werd Dumoulin zesde. Wel pakte hij twee etappezeges.

Dumoulin gold na een sterke Ronde van Zwitserland in juni als een van de favorieten voor de proloog in Utrecht van de Ronde van Frankrijk. Daar stelde hij enigszins teleur met een vierde plek. Een paar dagen later kon hij alsnog het geel pakken. Maar in de rit naar het Belgische Huy ging Dumoulin in een massale valpartij ook onderuit. Hij liep een schouderbreuk op.

Dumoulin was maar ternauwernood fit voor de Vuelta, die hij eigenlijk als voorbereiding wilde rijden op het WK wielrennen in Richmond, eind september. Maar hij ontdekte zijn talent voor het rijden van een algemeen klassement in een grote ronde en ging vol voor de eindzege.

Niet beste Sportman

Dumoulin is ondanks zijn prestaties niet genomineerd voor Sportman van het Jaar. Niek Kimmann, wereldkampioen fietscross, wel. Kimmann was juist weer niet genomineerd voor Wielrenner van het Jaar.

Bij de vrouwen won Anna van der Breggen de prijs voor Wielrenster van het Jaar. Zij greep de eindzege in de Ronde van Italië, de belangrijkste meerdaagse wedstrijd voor vrouwen. En ze pakte drie zilveren medailles op het WK. Voor het eerst in negen jaar won Marianne Vos niet. Zij miste een groot deel van het afgelopen wielerseizoen door blessures.

De aanmoedigingsprijs ging naar baansprintster Ellis Ligtlee, die twee keer goud won op het EK en zilver op het WK.