Toch geen ontmanteling van zeven rechtbanken

Het in augustus bekendgemaakte bezuinigingsplan wordt hiermee niet uitgevoerd.

Buitenkant van de rechtbank in Assen, die op de nominatie stond om te worden afgeslankt. Dat gaat niet door, besloot de Raad voor de Rechtspraak maandag. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

De zeven rechtbanken die een deel van hun werkzaamheden hadden moeten afstoten, blijven toch volwaardige rechtspraaklocaties. Het in augustus bekendgemaakte bezuinigingsplan wordt hiermee niet uitgevoerd.

De Raad voor de Rechtspraak besloot maandag om de rechtbanken in Almelo, Assen, Dordrecht, Alkmaar, Zutphen, Maastricht en Lelystad open te houden, nadat vorige week in de Tweede Kamer een motie werd ingediend om extra geld vrij te maken.

Over de motie moet dinsdag nog worden gestemd, maar die krijgt naar verwachting een meerderheid. Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak verklaart in het persbericht:

“Nu de politiek onze roep om extra geld gehoord en gehonoreerd heeft, kunnen we gaan kijken hoe we de huisvestingsparagraaf van ons toekomstplan kunnen herschrijven. Waarbij als uitgangspunt geldt dat het aanbod van rechtszaken in de zeven vestigingen gehandhaafd blijft.”

Bezuinigingen

De bezuinigingen waren volgens de Raad van de Rechtspraak noodzakelijk, omdat er in totaal 88 miljoen euro gekort werd op de rechtspraak. Het bezuinigingsplan hield in dat de zeven rechtbanken wel zouden blijven bestaan, maar dat daar alleen nog veelvoorkomende zaken zouden worden behandeld. Mensen die terecht staan in complexe strafzaken of partijen die betrokken zijn bij ingewikkelde civiel- of bestuursrechtelijke zaken hadden er niet meer terecht gekund en hadden verder moeten reizen.

Op de plannen kwam meteen veel kritiek, waarna het definitieve besluit over de sluiting werd uitgesteld. Minister voor Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) had eerder al 25 miljoen van de volgens de Raad benodigde 50 miljoen euro per jaar toegezegd. Door de motie van de Kamer komt hier dus nog geld bij. De raad:

“Hoeveel is nog niet bekend. Dat hangt af van de vraag, welke oplossingen er lokaal kunnen worden gevonden om de overtollige vierkante meters af te stoten.”

Het bezuinigingsplan, dat nu dus niet wordt uitgevoerd:
rechtbanken2020

    • Eva Smal