‘Taiwan en China wisselen spionnen uit’

Volgens Taipei laat China twee van spionage verdachte gevangenen vrij en Taiwan één.

De Chinese president Xi Jinping (l) met de Taiwanese president Ma Ying-jeou tijdens hun eerste ontmoeting op 7 november in Singapore. Foto: Joseph Nair / EPA

Taiwan en China hebben drie spionnen uitgewisseld, meldt het Taiwanese presidentieel kantoor maandag volgens AP. Dat de hooggeplaatste spionnen zijn vrijgelaten en uitgewisseld lijkt verband te houden met de historische ontmoeting tussen de Taiwanese president Ma Ying-jeou en de Chinese president Xi Jinping eerder deze maand.

Die ontmoeting, op 7 november in Singapore, was de eerste tussen de presidenten. Enkele weken daarvoor al werd afgesproken dat de van spionage verdachte gevangenen vervroegd zouden worden vrijgelaten. Volgens Taipei heeft China twee verdachten vrijgelaten en Taiwan één. Het gaat om de Chinese spion Li Zhihao en de Taiwanese kolonels Zhu Gongxun en Xu Changguo. Die laatste twee werkten voor de militaire inlichtingendienst van Taiwan en zaten meer dan negen jaar gevangen.

Volgens de in Taipei gevestigde krant China Times had China de twee gevangenen tot de doodstraf veroordeeld. China heeft het nieuws van de vrijlatingen nog niet bevestigd.

Charles Chen, woordvoerder van het Taiwanese presidentieel kantoor over de vrijlatingen:

“Dit is gebaseerd op een wederzijds teken van goodwill tijdens de Ma-Xi ontmoeting. President Ma hoopt dat dergelijke uitwisselingen zullen worden voorgezet in de toekomst.”