Hillary Clinton wil 275 miljard dollar investeren in infrastructuur

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Hillary Clinton presenteert deze week een plan om de komende vijf jaar 275 miljard te investeren in infrastructuur om banen te creëren. Het banenplan wordt volgens Reuters volledig gefinancierd door bedrijven anders te gaan belasten.

De ruim op kop gaande Democratische presidentskandidaat gaf alvast een voorschot op haar plan op een bijeenkomst met een groep vakbondsleden in Boston:

“My jobs plan starts with investing in infrastructure, not just because infrastructure jobs are good-paying jobs, though they are, and not just because we desperately need to invest in building our future again, which we do, but because investing in infrastructure makes our economy more productive and competitive across the board.”

Clinton verwacht dat de overheidsinvesteringen ook zullen leiden tot extra private investeringen. Daarmee zou er in totaal 500 miljard beschikbaar komen voor de aanleg van wegen en bruggen en voor andere infrastructurele projecten.

Shoppen is fundamenteel veranderd

Dit Thanksgiving en Black Friday-weekend hebben meer Amerikanen online gewinkeld dan in echte winkels. Vooral via hun smartphones, toont een onderzoek aan waar The Wall Street Journal over schrijft. Daarmee bewijst dit weekend dat de manier van shoppen heel snel en fundamenteel is veranderd.

Een oude traditie maakt langzaam plaats voor een nieuwe, zegt directeur Matthew Shay van The National Retail Federation:

“It is clear that the age-old holiday tradition of heading out to stores with family and friends is now equally matched in the new tradition of looking online for holiday savings opportunities.”

De rijen in de shopping-malls waren korter en de winkels waren rustiger, terwijl de online-verkopen op donderdag, vrijdag en zaterdag volgens The Financial Times met negentien procent zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar. In totaal zijn er in die drie dagen voor 6,1 miljard dollar online aankopen gedaan. En dan moet Cyber Monday vandaag nog beginnen.

Grote winkelketens hadden er al op ingespeeld. Zo zette Wal-Mart voor het eerst zijn belangrijkste aanbiedingen al op de website uren voordat de winkels opengingen. En Target was al online-bestellingen aan het inpakken voor de deuren donderdagochtend open gingen.

Sunnova Energy vraagt om einde belastingvoordelen

Zonne-energiebedrijf Sunnova Energy wil een einde aan de belastingvoordelen voor de sector. Nu profiteert de zonnepanelen-industrie nog volop van de gunstige belastingmaatregelen, maar volgens Sunnova is het op de lange termijn beter om helemaal op eigen benen te staan. Concurrenten pleiten volgens The Financial Times juist voor verlenging van de belastingvoordelen.

Nu wordt dertig procent van de waarde van een zonnepaneel gesubsidieerd, dat wordt volgens de afspraken komend jaar tien procent om daarna voor de meeste systemen helemaal te verdwijnen. Het schrappen van de speciale belastingmaatregelen kost volgens verwachting honderdduizend banen.

Maar het in Houston gevestigde Houston denkt dat zonne-energie geen subsidies meer nodig heeft om te overleven. Analisten denken dat het schrappen van de belastingvoordelen vooral de kleinere bedrijven treft, terwijl Sunnova juist één van de grotere spelers is.

In het Congres is mogelijk een deal in de maak waarin de belastingvoordelen in meerdere stappen afgebouwd worden.

    • Arjan Meesterburrie