Poetin kondigt sancties af, maar details blijven duister

De Russische president Poetin heeft zaterdag sancties tegen Turkije afgekondigd wegens het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig vorige week. De invulling van de maatregelen en de eventuele gevolgen ervan moeten nog duidelijk worden.

Donderdag gaf premier Medvedev zijn kabinet al opdracht binnen twee dagen met een pakket strafmaatregelen te komen tegen Turkije. Zaterdag ondertekende Poetin een oekaze die het ‘raamwerk’ biedt voor de sancties die nu door de verschillende departementen worden voorbereid. Zo komen er beperkingen op de invoer van „bepaalde soorten goederen”, een verbod op het inhuren van Turkse werknemers, en mogen bepaalde Turkse organisaties en bedrijven niet langer meer actief zijn in Rusland. Welke Turkse producten en diensten worden getroffen, is echter nog niet duidelijk.

Wel is nu al duidelijk dat de Turkse toeristensector wordt geraakt. Vanaf 1 januari vervalt het visumloze regime tussen beide landen. Poetin wil bovendien dat Russische touroperators geen reizen meer naar Turkije verkopen en een verbod op chartervluchten – lijnvluchten zullen blijven worden uitgevoerd. Turkse vrachtwagens zullen scherper worden gecontroleerd en in de Russische havens geldt een verscherpt toezicht. Dit alles, aldus het decreet, in verband met de „nationale veiligheid en belangen”. Het decreet benadrukt dat de maatregelen tijdelijk zijn.

De Turkse premier Davutoglu bekritiseerde gisteren de sancties. „Niet alleen de economische belangen van Turkije worden geraakt, Rusland heeft ook economische belangen ten opzichte van Turkije”, zo zei hij volgens persbureau Bloomberg.

Afgelopen dinsdag werd een Russische jachtbommenwerper neergeschoten door een Turkse F-16, omdat de Su-24 het Turkse luchtruim zou hebben geschonden. Moskou ontkent dat. Gisteren maakte Israël bekend dat een Russisch vliegtuig het Israëlische luchtruim boven de bezette Golanhoogvlakte was binnengevlogen. Het incident had geen directe gevolgen.