317 arrestaties rondom Parijse klimaattop

Eerder werd gesproken van 208 arrestanten. Zij negeerden het verbod op demonstratie.

Voorafgaand aan de klimaatconferentie in Parijs braken rellen uit tussen demonstranten en politie. Foto: Ian Langsdon / EPA

Gisteren zijn in Parijs 317 mensen opgepakt bij demonstraties tijdens de klimaattop in de Franse hoofdstad, dat meldt de plaatselijke politie vandaag. Eerder werd gesproken van 208 arrestaties. In Parijs geldt een samenscholings- en demonstratieverbod naar aanleiding van de noodtoestand die werd uitgeroepen na de aanslagen van 13 november.

De politie zette traangas in nadat demonstranten bij Place de la République met flessen gooiden. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Na afloop sprak de Franse minister van Binnenlandse Zaken van een “gewelddadige minderheid” die het plein in bezit nam.

NRC-correspondent Peter Vermaas was bij de demonstraties aanwezig:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Uw correspondent is ingesloten. https://t.co/DusBivfY6O
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Politie heeft République nu onder contrôle, maar houdt groep van zo’n 500 activisten ingesloten. Sta ik helaas tussen. Perskaart helpt niet.

Klimaattop

Deze week vindt de klimaattop van de VN plaats in Parijs. Om de veiligheid van de 147 staatshoofden en regeringsleiders en zo’n 40.000 andere conferentiegangers te garanderen zijn zo’n 6.300 agenten, gendarmes en soldaten op de been. In Parijs zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt sinds het instellen van de noodtoestand.

De klimaattop staat in het teken van het invoeren van een nieuw klimaatverdrag dat in 2020 het Protocol van Kyoto moet vervangen. In 1997 kwamen 179 landen overeen dat ze de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 8 procent zouden terugbrengen ten opzichte van het ijkjaar 1990. Daar is echter niet veel van terechtgekomen.

    • Etienne Verschuren