Poetin en Erdogan gaan elkaar niet zien op klimaattop

Een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama is wel “waarschijnlijk”.

Poetin tijdens de klimaattop maandag. Foto Michel Euler / AP

De Russische president Vladimir Poetin is niet van plan om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te ontmoeten op de internationale klimaattop in Parijs maandag. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin gezegd tegen persbureau Reuters.

Volgens de woordvoerder is een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama wel “waarschijnlijk”.

Turkije schoot vorige week een Russische straaljager bij de grens met Syrië uit de lucht. Daarmee zijn de oplopende spanningen tussen Rusland en Turkije over de oorlog in Syrië geëscaleerd.

Volgens NRC-correspondent Marloes de Koning hoopte Erdogan aanvankelijk erop dat de twee landen elkaar op de klimaattop zouden treffen, maar dat in de aanloop naar de top al bleek dat de Russen daar niet veel voor voelde en er dus geen ontmoeting was gepland. Poetin zei donderdag niet bereid te zijn om te praten met de Turken, zolang zij niet bereid zijn excuses aan te bieden.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei maandag nogmaals dat dat excuus er niet gaat komen:

“Geen enkel land zou ons moeten vragen om excuses te maken. Het is namelijk niet alleen ons goed recht om het Turkse luchtruim te bewaken, maar ook onze plicht.”

Davutoglu zei wel dat Turkije excuses aanbiedt voor het begaan van fouten, maar niet voor het doen van hun plicht.

Sancties

President Poetin heeft de Russische regering zaterdag opdracht gegeven om economische sancties te nemen tegen Turkije. De enige maatregel die concreet wordt benoemd, is het herinvoeren van de visumplicht, met ingang van volgend jaar. Die maatregel moet helpen de “groeiende terreurdreiging vanuit Turkije” te beperken, zo schreef het Russische persbureau TASS vrijdag al.

Ook wil Poetin dat er een ban komt op de import van Turkse groente en fruit. De Russische vicepremier Arkady Dvorkovich heeft in een verklaring laten weten dat die ban waarschijnlijk enkele weken wordt uitgesteld, om zo de inflatiedruk te verlichten.

Turkije heeft het reisadvies naar Rusland aangescherpt. Niet-noodzakelijke reizen worden nu afgeraden, zo maakte het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagmiddag bekend.

Schuldvraag

Volgens Reuters heeft Douglas Lute, de Amerikaanse afgevaardigde bij de NAVO, zich uitgelaten over de schuldvraag van het neerschieten van de Russische straaljager. Hij zegt dat de Amerikaanse data de verklaring van Turkije over de kwestie ondersteunt.

Rusland gaat zogeheten air-to-air-raketten, waarmee vliegende doelen geraakt kunnen worden, op z’n bommenwerpers installeren. Daarmee moeten de vliegtuigen zichzelf beter kunnen verdedigen, aldus de Russische luchtmacht tegen Reuters.

    • Maarten Back