Opinie

    • Wilfried de Jong

Persbericht

Foppe de Haan is verkozen tot Ontroerendste Coach van het Jaar. De jury had aanvankelijk een ruime keuze; er zijn zoveel gevoelige coaches, zoveel sporten, zoveel successen.

Waar kies je voor?

Doorslaggevend was de eruptie uit het oude lijf van de coach van voetbalclub Heerenveen, tijdens de persconferentie van afgelopen zaterdag. De 72-jarige De Haan brak toen hij sprak over het mooie voetbal van zijn team.

Een slapstickachtige scène met een microfoon en een glas water

Uit het juryrapport: ‘Foppe de Haan had geen vragen van journalisten nodig om zijn hart te laten spreken. En dat alles in een slapstickachtige scène met een microfoon en een glas water.’

De jury doelt hier op het moment dat Foppe de Haan naar adem hapte en snel een slok nam uit een glas water dat al halfleeg was. Omdat De Haan het een paar seconden later weer te kwaad kreeg, was het water op. Toch pakte de coach het lege glas beet, zette het aan zijn mond en deed alsof hij een slok water doorslikte.

‘Met het drinken uit een leeg glas bracht De Haan ons allen in vervoering. Hij wist zich geen houding te geven en toonde dat, zonder gêne. We keken recht in zijn ziel. Iedereen pinkte een traantje weg en slikte met Foppe mee’, aldus de jury.

Het was ook van een grote schoonheid hoe De Haan zijn tong tegen zijn wang duwde, waardoor aan de buitenkant een balletje door de huid schemerde.

Het gevaar bestond dat De Haan te larmoyant zou worden. Aantrekkelijk sniffen en vooral op tijd stoppen, dat is slechts weinigen gegeven. Net als in topsport komt het dan aan op timing.

Precies op tijd relativeerde de coach zijn gedrag: „Dit is typisch een oude man.”

Jezelf een potje uitlachen, dat zien we veel te weinig in de sportwereld

Uit het juryrapport: ‘Foppe de Haan is al decennia een oorspronkelijk man in de overspannen sportwereld. Waar spelers doodschoppen uitdelen aan tegenstanders, cornervlaggen en reclameborden, weet De Haan zijn emotie te relativeren. Jezelf een potje uitlachen, dat zien we veel te weinig in de sportwereld.’

In tegenstelling tot de verkiezingen van de Sportman en Sportvrouw van het Jaar waren er geen andere gegadigden voor de prijs. Geen gedoe met appels en peren. De eenkoppige jury was unaniem in haar beslissing om Foppe de Haan uit te roepen tot Ontroerendste Coach van het Jaar.

Niet voor publicatie:

Aangezien Foppe de Haan en zijn familie nog niet op de hoogte zijn gebracht van de uitverkiezing, vragen we de media het embargo niet te schenden. We laten u weten wanneer de juryvoorzitter het beeldje aan Foppe de Haan overhandigt.

We verwachten wederom prachttranen.

Dank voor uw begrip.

    • Wilfried de Jong