Oud-senator Gerrit Holdijk (SGP) overleden

Holdijk speelde in 2011 een sleutelrol toen hij in zijn eentje de voor Rutte cruciale SGP-senaatsfractie vormde.

Gerrit Holdijk tijdens zijn vertrek in mei.
Gerrit Holdijk tijdens zijn vertrek in mei. Foto Bart Maat / ANP

Oud-senator Gerrit Holdijk van de SGP is zondagavond overleden. Dat meldt de partij op de website. Holdijk was 25 jaar lang Eerste Kamerlid voor de SGP.

Holdijk (71) ging eerder dit jaar met pensioen. Rond zijn vertrek uit de Eerste Kamer wilde Holdijk eigenlijk geen aandacht. De toegenomen belangstelling van journalisten voor de Eerste Kamer was namelijk één van de redenen dat hij vertrok. Evenals zijn gezondheid en leeftijd.

De oud-senator speelde in 2011 een sleutelrol toen hij in zijn eentje de voor Rutte cruciale SGP-senaatsfractie vormde. Voor die tijd leverde Holdijks parlementaire handwerk hem weinig publiciteit op. In een interview dat NRC-redacteur Emilie van Outeren had in mei met Holdijk zei hij:

“Dé spilfiguur? Dat ben ik niet, en dat heb ik nooit willen zijn. Ik heb geen dag werk van politiek willen maken.”

In datzelfde interview met Holdijk staat:

Hij was ‘een gewone Veluwse boer’ die toevallig slim genoeg was om rechten te studeren. En als jurist natuurlijk bereid was om zijn Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) te dienen toen die hem in de jaren 80 vroeg senator te worden.

Mond-en-klauwzeer

In 2001 bleef Holdijk weg bij de kerkelijke inzegening van het huwelijk van Laurens Jan Brinkhorst (D66) zijn dochter Laurentien met prins Constantijn. Holdijk wilde per se voorkomen dat hij Brinkhorst de hand zou moeten schudden. Hij was het niet eens met de de toenmalig Landbouwminister vanwege diens beleid in de MKZ-crisis.