Onderzoek naar schone energie krijgt miljarden

Een groep landen en private financiers kondigen vandaag, op de eerste dag van de klimaattop in Parijs, aan dat ze miljarden dollars gaan investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van duurzame energie.

De landen zullen hun investeringen in energieonderzoek verdubbelen. De rijke investeerders – behalve Gates onder anderen de Chinees Jack Ma (Alibaba), de Amerikaan Jeff Bezos (Amazon), de Brit Richard Branson (Virgin) en de Indiër Ratan Tata (Tata Sons) – zullen sneller en meer investeren in projecten, ook als nog lang niet zeker is dat die winstgevend worden.

Volgens Gates is dat nodig omdat veel investeringen in schone energie pas na tientallen jaren commercieel interessant worden. Dat verklaart waarom deze investeringen ver achterblijven bij die op andere terreinen. Zo is het onderzoeksbudget van de VS 1,1 procent van de totale besteding, voor nieuwe ontwikkelingen in energie slechts 0,4 procent.

Ook Frankrijk, Duitsland en Denemarken nemen deel aan de landencoalitie. Nederland doet niet mee. Volgens Jules Kortenhorst, directeur van het Rocky Mountain Institute, een denktank op het terrein van schone energie, had Nederland in het verleden had een voortrekkersrol bij innovaties op energiegebied. „Maar nu ontbreekt het aan durf en een langetermijnvisie bij het ministerie van Economische Zaken.”