Nieuwe Tyson verslaat de kampioen

Jarenlang was de vraag wie Vladimir Klitsjko zou kunnen verslaan. Zaterdag vond de Oekraïense zwaargewicht zijn meerdere in Tyson Fury.

Foto’s EPA, Reuters

Titelhouder Vladimir Klitsjko stak zijn armen net iets later omhoog, waarschijnlijk omdat hij dat de afgelopen elf jaar nou eenmaal gewend was om te doen. Want al zo lang was de 39-jarige Oekraïener ongeslagen. Toen las de theatrale Amerikaanse ring announcer Michael – let's get ready to rumble – Buffer de scores van de drie juryleden op: 115-112, 115-112 en 116-112, in het voordeel van Fury. De aanhang van de nieuwe titelhouder ontkurkte de champagne al in de ring, in het kamp van de verslagen kampioen was berusting de enige emotie, de teleurstelling voorbij. De winnaar werd intussen behangen met vier kampioensgordels, van de bonden van wie de titel op het spel stond: WBO, WBA, IBF en IBO. Aan het tijdperk van een van de meest dominante boksers ooit kwam zaterdagavond even na middernacht een einde. Alleen de legendarische Joe Louis verdedigde vaker met succes zijn wereldtitel in het zwaargewicht.

De in Kazachstan geboren Klitsjko, die zijn thuiswedstrijden in Duitsland bokst en daar dus ook een groot deel van zijn aanhang heeft, wist zich geen raad met zijn tegenstander. Fury was erg bewegelijk en vaak onbereikbaar voor de anders zo elegant boksende Oekraïener. Meestal heeft de 1 meter 98 lange Klitsjko kleinere en minder zware tegenstanders tegenover zich, nu was zijn opponent langer (2,06 meter) en een halve kilo zwaarder. Vanaf de eerste ronde ontregelde Fury de oude kampioen, die in het tweede deel van de partij een wanhopige indruk maakte. Naarmate het reguliere einde van de partij dichterbij kwam, werd steeds duidelijker dat ‘Dr. Steelhammer’ er niet meer in geloofde. In de twaalfde ronde perste hij er nog een vergeefs offensiefje uit. Alleen met een knock-out had hij de strijd nog in zijn voordeel kunnen beslissen. Fury’s zelfvertrouwen nam met elke ronde toe. Uitdagend hield hij soms zijn armen recht naast zijn lichaam om Klitsko te sarren: kom maar op!

Vooraf gingen de kenners ervan uit dat Klitsjko, prof sinds zijn olympische titel in het superzwaargewicht in Atlanta (1996), zaterdagavond in de met 55.000 toeschouwers uitverkochte Esprit Arena in Düsseldorf korte metten zou maken met zijn tegenstander. Zoals hij dat al deed sinds zijn laatste nederlaag, op 10 april 2004 in Las Vegas tegen de Amerikaan Lamon Brewster. Maar Fury, de onconventionele, rauwe bokser met baard, draaide tegen de gesoigneerde gentleman-bokser de rollen om. Fury kwam zichtbaar ongeschonden uit de strijd, Klitsjko vocht de laatste ronden met bebloed gezicht, waar hij tot zaterdag na de meeste van zijn gevechten zonder ook maar één schrammetje de ring verliet. Hij miste naar eigen zeggen snelheid en slaagde er door een kleiner bereik vaak niet in om Fury goed te raken.

De burgemeester van Kiev

Tussen de ronden door probeerde Klitsjko’s oudere broer en oud-wereldkampioen Vitali hem nog op te peppen, maar vergeefs. Zijn trouwste adjudant, in het dagelijks leven burgemeester van Kiev, zal ook weer in Vladimirs hoek staan tijdens de revanchepartij die in het contract van dit titelgevecht was vastgelegd voor het geval de Oekraïener zou verliezen. „Ik ben er klaar voor”, zei Fury.

De voorspelling die Fury’s vader bij de geboorte van zijn zoon had gedaan, kwam uit. Tyson Luke Fury werd na zijn geboorte in Manchester op 12 augustus 1988 vernoemd naar Mike Tyson, de Amerikaan die twee jaar eerder de jongste wereldkampioen in het zwaargewicht was geworden. Want ook deze Tyson zou ooit die titel veroveren, was de stellige overtuiging van zijn vader; een gewaagde voorspelling, want de Britse Tyson werd drie maanden te vroeg geboren en woog slechts een pond.

Direct na zijn overwinning – sinds hij in december 2008 prof werd verloor hij geen partij – dankte Fury Jezus en sprak hij zijn waardering uit voor ‘Vlad’, over wie hij voor het gevecht nog geringschattend had gesproken. Maar dat is theater, een ritueel in de aanloop naar bijna elk gevecht. Fury prees Klitsjko als een groot kampioen, om vervolgens in de ring zijn (zwangere) vrouw Paris toe te zingen, met een nummer van Aerosmith, I don't wanna miss a thing. Ook daarin toonde Tyson Fury zich een onconventionele bokskampioen.

    • Ward op den Brouw