‘Nieuw bierconglomeraat doet Grolsch in de verkoop’

Foto ANP

Het Nederlandse biermerk Grolsch staat te koop, heeft de Britse krant The Sunday Times gemeld op basis van ingewijden uit de Londense City. Eigenaar SABMiller fuseert met de grootste bierbrouwer ter wereld, AB InBev, en zou Grolsch afstoten om bezwaren van Europese mededingingsautoriteiten te voorkomen. Om diezelfde reden zou ook het Italiaanse Peroni in de etalage staan.

Het Belgisch-Braziliaanse AB InBev bood recentelijk 100 miljard dollar op het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller. De fusie levert een conglomeraat op met een omzet van 57 miljard euro. In markten als de VS, China en het Verenigd Koninkrijk is het bedrijf te groot en moet het onderdelen afstoten.

Grolsch, dat in 1615 is opgericht, is in 2008 voor 816 miljoen euro overgenomen door SABMiller. Zo veel zal het bedrijf dit keer niet opbrengen, zegt analist Gerard Rijk van SNS Securities. „SABMiller heeft de hoofdprijs betaald.” Bovendien is Grolsch in Nederland niet sterker geworden, zegt hij. „Marktleider Heineken heeft zijn positie versterkt en AB InBev is met Jupiler en Hertog Jan verder opgerukt.”

Grolsch (omzet 297 miljoen euro, 600 werknemers) zou interessant zijn voor het Amerikaanse bierbedrijf Molson Coors of de Ierse distributeur C&C, zegt Rijk. Of een investeringspartij als Gilde Investment. „Een merk met een stabiele cashflow is ideaal voor private equity.” Voor Heineken is overname geen optie, zegt Rijk. Dat kan mededingingstechnisch niet.