Dijksma: ProRail en NS kennen mijn standpunten al

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur & Milieu, PvdA) ontkent dat ze de verhoudingen tussen haar en NS en ProRail op scherp heeft gezet door haar uitspraken zaterdag in De Telegraaf.

„De verhoudingen zijn goed, open en duidelijk”, zei Dijksma zaterdag. „NS en ProRail kunnen niet verbaasd zijn over mijn uitspraken, want ik ze weten dat ik dit vind. Ik ben niet van het sugarcoaten.”

In haar eerste interview als staatssecretaris voor onder meer het spoor zegt Dijksma dat als NS niet met een goed alternatief voor de Fyra komt, de hogesnelheidslijn naar een concurrent gaat, of dat NS met een concurrent moet samenwerken. Verder moet NS volgens de staatssecretaris de regionale spoorlijnen overlaten aan andere vervoerders en zich concentreren op het hoofdrailnet. Dijksma heeft NS geen ultimatum gesteld voor een nieuw plan voor de hsl.

ProRail besteedt volgens haar te veel geld aan stations in plaats van aan spoorvervanging, en moet de directie inkrimpen. De harde toon is opmerkelijk omdat Dijksma’s voorganger Mansveld van de Kamer kritiek kreeg omdat haar relatie met ProRail niet goed was.

De bestuursvoorzitters van NS en ProRail, Roger van Boxtel en Pier Eringa, reageren terughoudend op Dijksma's uitspraken. Van Boxtel erkent dat NS een fout heeft gemaakt bij de planning van materieel, waardoor de treinen in 2016 te vol zullen zijn. Het opgeven van de regionale spoorlijnen beschouwt hij als een gegeven. (NRC)