Kaboré koerst af op winst in Burkina Faso

Voor het in eerst in 25 jaar zijn er weer vrije verkiezingen gehouden. Kaboré is voormalig premier.

Interim-president Kafando brengt zijn stem uit. Foto Theo Renaut / AP

Bij de eerste vrije verkiezingen in 25 jaar in Burkina Faso, wordt Christian Kaboré naar alle waarschijnlijkheid de winnaar. Nadat maandagavond 72 procent van de stemmen geteld was, had de voormalig premier 54 procent van de stemmen, meldt het nationaal verkiezingscomité volgens Reuters. Zijn grootste concurrent, voormalig minister van Financiën Zephirin Diabré, had 29 procent.

In oktober 2014 werd de vorige president Blaise Compaoré na een volksopstand afgezet. Hij was 27 jaar aan de macht. Kaboré was op het moment van de revolutie premier.

Paradox

Onze correspondent Koert Lindijer schrijft in de krant van dinsdag over de revolutie in Burkina Faso:

“Toch leidt die zege op straat nog niet tot het aantreden van een geheel nieuwe, jonge generatie van politieke leiders. Dit is de paradox. Dat de verkiezingen zondag in vrijheid werden gehouden, was het keerpunt, maar de uitslag daarvan niet. De veertien presidentskandidaten kwamen vrijwel allen voort uit het oude politieke establishment.”

De uitdaging voor de nieuwe president wordt het zorgen voor economische groei, schrijft Reuters. Het land produceert goud en katoen. Eigenlijk zouden de verkiezingen 11 oktober plaatsvinden. Maar een mislukte coup in september van de top van de presidentiële garde, waarbij de interim-president en de premier werden gegijzeld, zorgde voor vertraging.

    • Joram Bolle