Israëli’s veroordeeld voor in brand steken Palestijn

De uitspraak tegen de hoofdverdachte werd opgeschort omdat hij mogelijk een geestelijke stoornis heeft.

Demonstranten houden een foto op van Mohammed Abu Khdeir, op een archiefbeeld. Foto Mahmoud Illean / AP

Twee Israëlische jongeren die werden verdacht van het ontvoeren en levend verbranden van een Palestijnse tiener zijn maandag schuldig bevonden aan moord. Welke straf het tweetal krijgt, moet de rechtbank in Jerusalem nog bepalen. De uitspraak tegen de hoofdverdachte, een 31-jarige man, werd volgens AP opgeschort omdat hij mogelijk een geestelijke stoornis heeft.

De drie mannen zouden de 16-jarige Palestijnse jongen, Mohammed Abu Khdeir, in juli vorig jaar vlak bij zijn huis hebben ontvoerd. Volgens de openbaar aanklager nam het drietal Abu Khdeir daarna mee naar een bos, waar hij eerst werd afgeranseld en daarna levend in brand is gestoken.

Het drietal zou de moord hebben gepleegd uit wraak voor de dood van drie Israëlische jongeren een paar dagen eerder. Nadat het verbrande lichaam van Abu Khdeir werd gevonden leidde dat in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever tot grootschalige protesten en rellen, die bijna een week aanhielden.

Vonnis Ben-David uitgesteld

Tijdens het proces wezen de twee minderjarige verdachten al snel naar de 31-jarige Yosef Haim Ben-David. Hij zou de moord hebben gepland en hen onder druk hebben gezet om mee te doen, zo schrijft de Israëlische krant Haaretz. De openbaar aanklager had daar echter zo zijn twijfels bij.

Aanvankelijk zou ook Ben-David maandag zijn vonnis aanhoren. Op het laatste moment stelde zijn advocaat echter dat de hoofdverdachte een geestelijke stoornis heeft. Ben-David moet daarom eerst onderzocht worden, zo besloot de rechtbank.