Gouden Bal gaat naar Ronaldo, Messi óf Neymar

Het drietal zit in de definitieve selectie van de FIFA, die de prijs 11 januari uitreikt.

Lionel Messi, Neymar en Cristiano Ronaldo zijn de kandidaten voor de Gouden Bal. Foto Lluis Gene / Gerard Julian / Olivier Lang

Christiano Ronaldo, Neymar óf Lionel Messi wordt wereldvoetballer van het jaar 2015. De drie zijn de laatst overgebleven spelers in de strijd om de Gouden Bal, die begin volgend jaar door de FIFA wordt uitgereikt, zo maakte de mondiale voetbalbond maandag bekend. Vorig jaar ging de titel naar Ronaldo.

Vorige maand maakte de FIFA al een lijst met 23 mogelijke kanshebbers bekend. Daarop stonden toen onder meer ook Zlatan Ibrahimovic, Thomas Müller en Arturo Vidal. De enige Nederlander op de langere lijst was Arjen Robben, die vorig jaar met zijn club Bayern München opnieuw kampioen van Duitsland werd.

Messi won de trofee het vaakst

Inmiddels heeft de wereldvoetbalbond de selectie teruggebracht tot drie voetballers uit de Spaanse voetbalcompetitie. Twee van hen, Neymar en Messi, spelen bij de Spaanse kampioen Barcelona, dat vorig seizoen ook de Champions League en de Spaanse beker won. Ronaldo staat onder contract bij Real Madrid.

De Portugese aanvaller won drie keer eerder de prestigieuze Ballon d’Or. Lionel Messi was tot nu toe vier keer de beste voetballer van het jaar. De Braziliaan Neymar won de trofee nog nooit. Het is bovendien voor het eerst dat hij in de definitieve selectie zit.

Vrouwen en coaches

De FIFA reikt ook een prijs uit voor de beste vrouwelijke voetballer van het jaar. Carli Lloyd is de aanvoerder van het Amerikaanse elftal dat dit jaar de wereldtitel bij de vrouwen veroverde. Ook was zij gedeeld topscorer op het WK, met zes doelpunten.

Verder is de Japanse speelster Aya Miyama genomineerd, net als de Duitse Célia Šašić. Šašić won met een gelijk aantal doelpunten als Lloyd de Gouden Schoen op het afgelopen WK omdat ze minder speelminuten nodig had voor haar goals. Na het WK maakte de 27-jarige voetbalster bekend onmiddellijk te stoppen.

Als laatste geeft de FIFA ook een prijs aan de coaches van het jaar, in zowel het mannen- als vrouwenvoetbal. Bij de mannen zijn de genomineerden Pep Guardialo (Bayern München), Luis Enrique (FC Barcelona) en Jorge Sampaoli (Chileens nationaal elftal). In het vrouwenvoetbal maken coaches Jill Ellis (Amerikaans nationaal elftal), Mark Sampson (Engels nationaal elftal) en Norio Sasaki (Japans nationaal elftal) kans.

Puskas Award

Lionel Messi kan nog een prijs winnen. Zijn doelpunt tegen Athletic Bilbao op 31 mei is genomineerd voor de Puskas Award, voor het mooiste doelpunt van het jaar. De andere genomineerden zijn de Braziliaan Wendell Lira en de Italiaan Alessandro Florenzi.

Bekijk de genomineerde doelpunten:

    • Joost Pijpker
    • Joram Bolle