Gekko heeft veel genen voor kleefkracht

De fenomenale kleefkracht van gekko’s zit in hun genen. Een Chinees team vond 71 ‘kleefgenen’ toen ze het hele genenpakket van de Japanse gekko ontrafelden. Het is het eerste complete genoom van een gekko; de Chinezen publiceerden de genetische gegevens vorige week online in Nature Communications.

Gekko’s (zo’n 1.450 soorten) zijn hagedissen die wereldwijd in warme gebieden leven. Hun voetzolen zijn bedekt met miljoenen vertakte haartjes, die zich aan elk oppervlak hechten. Gekko’s blijven zelfs aan een muur hangen als je een gewicht aan de beestjes hangt, ook als ze dood zijn.

De zoolhaartjes bestaan uit een bepaald keratine-eiwit. Gekko’s bezitten voor deze bèta-keratines veel meer genen dan andere hagedissen.

Gekko’s blijken genetisch ook goed uitgerust voor een nachtelijk leven, met aangepaste genen voor kegeltjes in het netvlies en veel reukgenen.