Griekse en Turkse premiers verplaatsen luchtruimruzie naar Twitter

Davutoglu en Tsipras schudden elkaar de hand. Merkel en Hollande kijken toe. Foto Thierry Monasse / AFP

Op Twitter vond zondag een opmerkelijke conversatie plaats tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en zijn Turkse collega Ahmet Davutoglu. Beide premiers waren in Brussel voor een top tussen de Europese Unie en Turkije over vluchtelingen.

Tsipras stuurde vier tweets aan zijn Turkse collega, waarin hij het recente neerhalen van een Russische straaljager door Turkije in verband bracht met Turkse schendingen van het Griekse luchtruim. „Aan premier Davutoglu: Gelukkig zijn onze piloten niet zo onvoorspelbaar als die van u tegen de Russen #EuTurkey”, twitterde Tsipras.

„Wat er gebeurt in de Egeïsche Zee is schandelijk en ongelooflijk #EUTurkey”, ging Tsipras verder. „We geven miljarden uit aan wapens. U – om ons luchtruim te schenden, wij – om u te onderscheppen. #EUTurkey”.

Turkse gevechtsvliegtuigen schenden geregeld het Griekse luchtruim, dat door Turkije wordt betwist. Er zijn vaak confrontaties tussen Turkse en Griekse piloten. Tsipras zei dat hun landen zich zouden moeten concentreren op het redden van vluchtelingen.

„We hebben de modernste wapensystemen in de lucht – toch kunnen we op de grond niet de smokkelaars pakken die onschuldige mensen laten verdrinken #EUTurkey”, aldus Tsipras.

Davutoglu reageerde alleen op de eerste tweet. „Het commentaar op piloten van @atsipras lijkt nauwelijks in lijn met de geest van de dag. Alexis: laten we ons concentreren op onze positieve agenda.”

Het gesprek lokte felle reacties uit. Velen veroordeelden Tsipras voor de wijze waarop hij de dialoog aanging. „Tsipras schept op over zijn ‘diplomatieke’ vaardigheden”, aldus een twitteraar.

Daarna werden de vier tweets verwijderd van het Engelstalige account van @Tsipras_EU. (AP)