Een eicel en een zaadcel samenbrengen was zelden zo ingewikkeld

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedereen week een goede podcast-aflevering aan.

Ik heb meerdere zinnen overwogen om de eerste editie van deze rubriek mee te beginnen. Ik dacht aan: “Uitleggen wat een podcast is, is lastig en, om eerlijk te zijn, een beetje vervelend.” Prikkelender: “Er zijn twee soorten mensen: zij die podcasts luisteren, en zij die zich vervelen onderweg naar hun werk.” Iets profetisch: “Podcasts gaan heel groot worden.” (Niet zo uitsloven, Peter.) En ik overwoog alle standaardwoorden - ‘Serial’, ‘Ira Glass’, ‘Squarespace’ en vooral ‘podcast-renaissance’ - te kneden tot een beginzin, zodat ik dat namedroppen maar vast achter de rug had.

Maar toen bedacht ik me dat ik helemaal niet van plan ben om het uit te leggen. Ik wil gewoon goede podcasts aanraden voor zij die er al bekend mee zijn. Mijn enthousiasme delen, omdat er zoveel shows zijn die enthousiast maken. Ondanks dat ze, brrr, podcasts heten. Dus, bij deze.

Radiolab - Birthstory

Tal en Amir zijn een Israëlisch homostel. Ze willen graag kinderen, maar dat is niet gemakkelijk omdat adoptie en draagmoederschap in veel landen niet is toegestaan voor homo’s. Het lukt uiteindelijk wel, maar via zo’n ingewikkelde constructie en met zoveel verschillende nationaliteiten dat ik er een organogram voor heb moeten tekenen:

organogram_radiolab

Om kort te gaan: Tal en Amir hebben ineens drie kinderen, samengesteld uit ingrediënten van over de hele wereld. En dan begint hun verhaal eigenlijk pas, want zie je waar het potlood naar wijst? De kinderen zijn geboren in Nepal, en het is april 2015. ‘Birthstory’ zit vol drama en plottwists.

Radiolab is een van de beste podcasts die er is. Aan de verhalen wordt vaak maandenlang gewerkt, er is veel aandacht voor sound design en elke aflevering wordt tot in den treuren bijgeschaafd. Het is het tegenovergestelde van de podcast waarbij twee oenen een uur zitten te kletsen in de nabijheid van een microfoon en daarna de opname zonder te editen online gooien. In deze rubriek wil ik vooral het eerste soort podcast aanraden (al maken die oenen soms ook zomaar iets heel goeds).

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: als je een iPhone hebt, kun je podcasts luisteren met de standaard-app die daarop staat voorgeïnstalleerd. Dat is echter niet zo’n goeie. Pocket Casts en Acast zijn vele malen beter - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren.

    • Peter Zantingh