Duitsland en Olympische Spelen, dat wil maar niet matchen

De bevolking van Hamburg heeft zich in een referendum uitgesproken tegen de Zomerspelen in 2024.

Voor de tweede keer binnen twee jaar heeft de bevolking van een Duitse stad de kandidatuur voor Olympische Spelen afgewezen. Nadat in 2013 de inwoners van München de Winterspelen (2020) in een referendum hadden verworpen, volgde gisteren Hamburg met een ‘nee’ tegen de kandidatuur voor de Zomerspelen van 2024. De uitslag: 51,6 procent tegen, 48,4 procent voor.

Het resultaat was vanzelfsprekend pijnlijk voor de lokale initiatiefnemers, maar zeker ook voor het Duits olympische comité (DOSB) en helemaal voor Thomas Bach, de Duitse voorzitter van het IOC. Zijn inspanningen voor de olympische beweging vinden weinig weerklank in eigen land. „Het schijnt dat de olympische gedachte en Duitsland momenteel niet samengaan”, concludeerde DOSB-voorzitter Alfons Hörman.

De uitslag is verrassend, omdat volgens een poll bij de presentatie van Hamburg een meerderheid van de bevolking nog voorstander van de Spelen was. De gewijzigde opvattingen worden voornamelijk toegeschreven aan het ongunstige klimaat waaronder het referendum werd gehouden. Het vluchtelingendebat in Duitsland, de terreuraanslagen in Parijs en de grote schandalen in de sportwereld zouden de Hamburgse bevolking kopschuw hebben gemaakt.

Ook de financiering van de Spelen heeft een rol gespeeld. Dat punt werd zwaar uitgespeeld door de activistische tegenstanders, die zich hadden verenigd in het comité NOlympia. De kosten voor de Zomerspelen waren geraamd op 7,4 miljard euro. De stad Hamburg was bereid 1,2 miljard bij te dragen, maar er bestond geen zekerheid over dekking van de resterende 6.2 miljard euro.

Door de afwijzing in Hamburg zijn nog vier steden in de race als gaststad van de Olympische Spelen van 2024: Los Angeles, Parijs, Rome en Boedapest. Het IOC kiest in 2017 de locatie voor de Spelen.