Dromen over volgers

Deze jongens willen carrière maken in de gamewereld. Ze spelen dagenlang, zetten hun spellen op YouTube en hopen op duizenden kijkers. Net als hun helden.

Martijn van Heusden

Het staat nog steeds 0-0 en alweer lijkt een aanval van David Harms te mislukken. Een dappere dribbel van zijn middenvelder strandt in de verdediging van de tegenstander. Je ziet de reactie van Harms: getergd, zachtjes bijt hij op zijn lip. Maar dan, zijn spits neemt de bal over en op ongeveer 25 meter van het doel, schiet hij in de draai vanuit een schier onmogelijke hoek. Hard, hoog, binnen, in de kruising, keeper kansloos: 1-0. Zijn commentaar: „Oooh ooh ooh ooh. Ja toch, holy shit. Oh wat een goal.”

David Harms (30) speelde de voetbalgame FIFA en inmiddels hebben bijna 50.000 mensen zijn schone treffer op YouTube bekeken. Je ziet hem het spel spelen en in een klein hoekje linksboven in het filmpje reageert hij op de gebeurtenissen. In de reacties onder zijn video discussiëren kijkers of het écht zo’n mooie goal was. Eigenlijk zoals je dat ook zou doen als je naast hem thuis op de bank zou zitten. David speelt ook andere games op zijn kanaal, zoals bouwspel Minecraft. In totaal zijn zijn filmpjes meer dan 245 miljoen keer bekeken. David is professioneel gamer op YouTube.

Sinds ongeveer drie jaar is het vooral onder jongeren populair. YouTube-filmpjes kijken van hoe andere jongens (het zijn meestal jongens) games spelen. Dit zijn vaak niet de topatleten onder de gamers, maar gewone jongens die games spelen. De grootste ster in deze scene is de Zweedse Felix Kjellberg (26), beter bekend als PewDiePie. Zijn kanaal heeft ruim 40,5 miljoen abonnees. Eerder dit jaar passeerde hij als eerste YouTuber de grens van tien miljard views. Ter vergelijking: het op één na grootse kanaal op YouTube is het Spaanstalige HolaSoyGerman van YouTube-comedian Germàn, hij heeft ruim 25 miljoen abonnees. Een grote Nederlandse gamer is Jordi van den Bussche (20), beter bekend als Kwebbelkop. Hij heeft ruim 2,6 miljoen abonnees en zijn filmpjes zijn ruim 605 miljoen keer bekeken. Van den Bussche speelt vooral Grand Theft Auto (GTA) en levert er in het Engels commentaar bij.

Meer verdienen dan Jan Modaal

Deze jongens kunnen met gamen zichzelf met gemak onderhouden. Van YouTube mogen ze niet vertellen hoeveel ze precies verdienen, zeggen ze zelf, maar Van den Bussche gaf eerder dit jaar in RTL Late Night toe dat hij dik meer verdient dan Jan Modaal (een modaal salaris: ongeveer 1.900 euro netto per maand). Met een goedlopend YouTube-kanaal krijg je per getoonde advertentie betaald. Een gedeelte gaat naar YouTube en een gedeelte naar de maker van de video. De meeste kanalen groeien in het begin langzaam, maar kunnen snel groot worden als één filmpje heel goed bekeken wordt. Dat filmpje komt dan op de startpagina van YouTube en dat zorgt weer voor meer nieuwe kijkers.

Nederlandstalige kanalen zijn door de beperkte markt kleiner, maar ook David Harms komt rond van zijn kanaal. Met ruim 619.000 abonnees heeft hij een van de grootste Nederlandstalige gamekanalen op YouTube (Enzo Knol, de bekendste YouTuber van Nederland, heeft er bijna 950.000). Voordat hij in 2012 met zijn kanaal begon, was hij ingenieur bij vliegtuigbouwer Fokker. „Een goede baan, maar ik kon daar mijn creatieve ei niet kwijt. Dus begon ik voor de grap sketches in het Engels op YouTube te zetten. Dat vond ik uiteindelijk toch niet zo leuk, daarna startte ik met DusDavidGames. Gamen deed ik toch al veel”, zegt Harms.

En nu gamet hij professioneel, maar dat heeft wel een prijs. Hij werkt elke dag, maakt dagelijks zo’n vier video’s en is al vier jaar niet op vakantie geweest omdat zijn kanaal niet stil mag staan. „De kijker is wispelturig. Als hij of zij naar je kanaal gaat en hij ziet een paar dagen niets nieuws, zoekt hij iets anders.” Want de concurrentie is groot. Als YouTuber moet je doorzetten en geduld hebben, honderdduizenden volgers krijg je niet in een maand of een jaar.

Maar wat is plan B?

De kanalen verschillen onderling behoorlijk van toon en boodschap. Er zijn gamers die vooral willen entertainen: grappige filmpjes waarin de gamer zijn eigen reacties laat zien. Maar er zijn ook serieuzere kanalen. Zoals D3NNAD3N van Denzel van der Vaart (21). Hij is zelf niet in beeld, het draait alleen om de games en zijn commentaar. Hij speelt ook serieuzere games als The Witcher, Metal Gear Solid en Assassin’s Creed. Games met een stevig verhaal, de Tolkien, Tom Clancy en Dan Brown onder de videospellen. Van der Vaart heeft iets meer dan 15.000 abonnees. Niet slecht, maar nog niet genoeg om van te leven. In een magere maand verdient hij zo’n 55 euro met YouTube, in een vette maand 280 euro. „Naast mijn opleiding Grafisch Design heb ik geen tijd voor een bijbaan, maar mijn opleiding is wel mijn plan B. “ In de spaarzame vrije tijd gamet hij nog voor de lol. Maar hij zegt ook: „Ik ben altijd in mijn achterhoofd bezig met of wat ik speel leuk is voor een video. En ik kan ook niet te ver komen in de game zonder het op te nemen, want dan missen mijn kijkers wat ik doe.”

Denzel hééft tenminste nog een plan B. Dat heeft Giovanni Latooy (17) voorlopig niet. Dat is ook niet nodig, hij verdient nu al meer dan het minimumloon voor een volwassene (dat is 1.485 euro per maand, hoeveel Giovanni precies verdient, zegt hij niet). Zijn kanaal GameplayWorldXL heeft ruim 195.000 abonnees en hij is vastbesloten om hier zijn carrière van te maken. „Ik ben vorig jaar van 5 vwo naar 5 havo gegaan en nog gaat het hartstikke slecht op school. Na mijn examens wil ik een tussenjaar nemen om me vol op YouTube te storten en daarna kijk ik wel verder.”

Giovanni speelt op zijn kanaal vooral FIFA (voetbal) en The Sims. Filmpjes van The Sims zijn als een absurde soap. Het gezinnetje dat Giovanni runt kan in één aflevering te maken hebben met een date, een bevalling, een sterfgeval en een nieuwe liefde. Regisseur Giovanni is rechtsboven zelf in beeld en geeft commentaar. In andere filmpjes participeert het echte gezin Latooy. Zo speelt Giovanni soms een potje FIFA tegen zijn vader. „Eerst vonden mijn ouders het wel erg dat het niet goed ging op school, maar nu zien ze dat hier echt toekomst in zit.” In zijn vrije tijd gamet hij nog wel met vrienden, maar The Sims kan hij alleen nog professioneel spelen. „Kijkers volgen namelijk het verhaal, maar dat is niet jammer hoor. Ik vind het leuk om filmpjes te maken, ik zie het niet als werk.”

    • Diederik Huffels