Drie Keniaanse atletiekfunctionarissen geschorst

Ze krijgen onder andere straf voor de tientallen dopinggevallen in de Keniaanse atletiek de afgelopen jaren.

Voorzitter Isaiah Kiplagat van de Keniaanse atletiekbond op archiefbeeld. Foto Khalil Senosi / AP

De ethische commissie van de internationale atletiekbond (IAAF) schorst drie hoge leden van de Keniaanse atletiekbond. Voorzitter Isaiah Kiplagat, vicevoorzitter David Okeyo en hoofd van het WK-team in 2015 Joseph Kinyua mogen een half jaar lang niet bestuurlijk actief zijn. Dat meldt AP.

De schorsingen volgen op de betrokkenheid van Kenia bij het internationale dopingschandaal waar de afgelopen weken veel nieuws over naar buiten kwam en wat met name Rusland betrof. Maar de IAAF verdenkt het drietal er ook van sponsorbijdragen van kledingmerk Nike achterover te hebben gedrukt.

Verder doet de IAAF onderzoek naar een gift van Qatar aan de Keniaanse voorzitter Kiplagat. Die zou twee auto’s hebben gekregen in 2014, toen Qatar het WK atletiek van 2019 kreeg toegewezen.

Doofpot

De afgelopen jaren werden tientallen Keniaanse atleten betrapt op dopinggebruik. Volgens onderzoek van de Duitse zender ARD eerder dit jaar, zou de Keniaanse antidopingautoriteit de positieve testen van nog eens tientallen Kenianen in de doofpot hebben gestopt.

Datzelfde onderzoek, waardoor ook het Russische dopingschandaal aan het licht kwam, vormde de aanleiding voor een onderzoek van het wereldantidopingagentschap (WADA). Onder andere vanwege deze ontwikkelingen, dreigde het hele Keniaans Olympisch comité geschorst te worden. Of dat ook nog gaat gebeuren, is niet bekend.

    • Joram Bolle