2Doc: Mijn kanker NPO 2, 20.25-21.25u.

„Sorry, het is borstkanker, zei de arts. Vier minuten later stonden we buiten. Hans, mijn man, stortte in...”

Nadat cameravrouw en regisseur Meral Uslu (53) hoort dat ze een agressieve vorm van borstkanker heeft, besluit ze om haar behandeling te filmen. In eerste instantie is ze niet van plan om er een documentaire van te maken.

Het resultaat, Mijn kanker, ging vorige week in première op het documentairefestival IDFA en is vanavond als 2Doc te zien.

Uslu zelf is bijna niet in beeld, ze brengt vooral de behandelaars en andere mensen in de omgeving in beeld, zodat de film echt het perspectief van de patiënt laat zien. De rol van haar lotgenoten in het ziekenhuis („mijn borstdames”) is ook erg belangrijk.

Uslu sprak voorafgaand aan de première met NRC over haar film: „Mijn kanker is een film gemaakt door een kankerpatiënt zelf, daardoor zie je dat het heel normaal is, dat het ook heel grappig kan zijn en dat het leven op de een of andere manier doorgaat. Ik ben letterlijk en figuurlijk heel bloot in de film. Bloter dan dit kan niet. Ik wilde kijken in de ziel van kanker.”