Desi Bouterse heeft ‘niemand vermoord’, zegt hij

Hij sprak uitgebreid over de Decembermoorden, in een interview met nabestaande Sandew Hira.

President Desi Bouterse van Suriname. Foto Pieter van Maele / ANP

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft dit weekend in een interview met nabestaande Sandew Hira verklaard dat hij op 8 december 1982 “niemand heeft vermoord”. Dat schrijft Hira, broer van een van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden, in een column op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Hira overhandigt de volledige verklaring van Bouterse, die ook op beeld is vastgelegd, op 8 december aan het parlement. „Het was een hard gesprek waarin hij volhield dat hij niemand heeft vermoord. [...] We werden het niet eens. Ik had mijn twijfels”, aldus Hira.

In zijn column staat niet of Bouterse voor het eerst erkent bij de moorden in Fort Zeelandia aanwezig te zijn geweest. In het in 2012 door een omstreden amnestiewet opgeschorte proces hebben diverse getuigen dat verklaard. Bouterse heeft tot nu toe alleen erkend ,,politiek verantwoordelijk’’ te zijn.

    • een onzer redacteuren