Delta Lloyd wil voor 1 miljard ophalen met aandelenverkoop

Die stap is nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe kapitaalregels voor volgend jaar.

Het hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam. Foto Koen van Weel / ANP

Delta Lloyd wil de komende maanden maximaal één miljard euro ophalen met het uitgeven van nieuwe aandelen. Dat geld wil de verzekeraar gebruiken om zijn kapitaalpositie te versterken, zo meldt het concern maandag. Met het invoeren van nieuwe regels moet Delta Lloyd vanaf volgend jaar aan strengere kapitaaleisen voldoen.

Daarnaast overweegt Delta Lloyd om zijn belang in Van Lanschot te verkopen. Het concern bezit nu ongeveer dertig procent van de aandelen in de bank. Eerder dit jaar kondigde de Amsterdamse verzekeraar al aan geld op te willen halen met de verkoop van vastgoed, zoals kantoren en winkelcentra.

Beleggers maken zich al een tijdje zorgen over de kapitaalpositie van Delta Lloyd, zeker na de kwartaalcijfers van begin deze maand. Het concern maakte toen bekend dat de kapitaalpositie de laatste maanden af iets is afgenomen. De oorzaak daarvan is de extreem lage rente, die het moeilijk maakt om geld te verdienen op beleggingen.

Afgelopen voorjaar deed Delta Lloyd ook al een poging om kapitaal op te halen met een aandelenuitgifte. De verzekeraar wist toen voor 337 miljoen euro aan nieuwe stukken aan de man te brengen. Dat hielp echter weinig, zo bleek deze zomer bij het presenteren van de halfjaarcijfers. Sindsdien is het aandeel Delta Lloyd bijna in waarde gehalveerd.

    • Joost Pijpker