Delta Lloyd wil een miljard euro ophalen

Delta Lloyd wil begin volgend jaar 1 miljard euro ophalen door het uitgeven van nieuwe aandelen. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. Het geld wil de verzekeraar gebruiken om zijn kapitaalpositie te versterken.

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde vorige maand dat het risico rond verzekeraars bijna „acuut” was. Verzekeringsmaatschappijen zijn grote beleggers; ze investeren de premies van hun klanten om daar later uitkeringen van de toen.

Die beleggingen zijn kwetsbaar door de extreem lage rente van dit moment en de volatiliteit op de financiële markten. Daarom eist de toezichthoudende DNB dat ze per 1 januari grotere financiële buffers aanhouden.

Zorgen over de kapitaalpositie van Delta Lloyd hebben de afgelopen maanden geleid tot onzekerheid rond het bedrijf. De koers van het aandeel is sinds de zomer gehalveerd. Vanochtend was Delta Lloyd op de beurs nog 1,7 miljard euro waard. Na de bekendmaking van de emissie daalde het aandeel vanmorgen ruim 6 procent.

Topman Hans van der Noordaa stelde vanochtend dat het „een zeer substantiële” kapitaalsverbetering moet worden die voldoende moet zijn om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Los van de emissie overweegt Delta Lloyd ook om zijn belang in Van Lanschot te verkopen. Het concern bezit nu ongeveer 30 procent van de aandelen in de bank. Daarnaast worden ook vastgoedposities afgebouwd.