Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok. De hele dag ontbijten

Kookboeken behandelen bijna altijd het diner, soms de lunch. Het ontbijt komt er in vergelijking wat bekaaid vanaf, en dat terwijl de eerste maaltijd van de dag belangrijk is, en voor steeds meer mensen buiten de deur plaatsvindt.

Auteur Denise Kortlever van All-day breakfast weet daar alles van. Ze deed inspiratie voor de circa 80 recepten op tijdens haar reizen die ze maakte als culinair journalist. De opduikende ontbijttentjes in steden als New York, Londen en Amsterdam waar ze haar ideeën verkreeg staan achter in haar boek. De recepten zijn opgedeeld in zes hoofdstukken, die voor elke ontbijter – of je nu haast hebt, brak bent of gewoon lui – wat wils bieden.

Een ontbijtrecept moet natuurlijk makkelijk zijn. Weinigen hebben ’s ochtends de tijd uren in de keuken te staan. Maar soms schiet Kortlever daarin door: haar ultieme advocadotoast is, precies zoals de naam al zegt, avocado met olijfolie, peper en zout op een geroosterde boterham. Kortlever doet er chilivlokken en bieslook bij, maar dat maakt nog niet dat het in een kookboek thuishoort. Zelfs Nigella Lawson komt daar niet mee weg.

Jammer, want Kortlever zegt juist op haar website dat ze gerechten maakt met een twist. Die belofte wordt maar deels waargemaakt. Bij veel van de recepten hoef je slechts ingrediënten bij elkaar te voegen – echt koken is niet nodig.

Gelukkig kun je heel blij worden van originele vondsten als toast met espressoboter of grapefruit brûlee met zeezout. Dit zijn perfecte ontbijtjes: vernieuwend, makkelijk te maken en snel klaar. De twist zie je terug in pain au chocolat, dat in de vorm van wentelteefjes wordt opgediend. Kortlever heeft veel aandacht voor pap, dat ze zelf liever porridge noemt. Het is nog steeds havermout met melk, maar variaties als die met amandel en aardbeien maakt dat je ter plekke een pannetje op het vuur wilt zetten.

Ook fijn: alle usual suspects staan erin. Van smoothies tot pannekoeken en van scones tot eggs benedict. Wat dat betreft is het boek meer een verzameling van ontbijtjes – voor als je inspiratie mist – dan een kookboek waarmee je het ontbijt naar een hoger niveau tilt. Het zou me niet verbazen als Kortlever daarmee exact voldoet aan de verwachting die mensen van een ontbijtkookboek hebben. Wij gaan deze week een paar van de wat langere recepten maken.

Sam de Voogt

    • Sam de Voogt