Fonds voor beveiliging culturele evenementen

Kunst mag nooit wijken voor dreigementen, vinden VVD en PvdA. Ze trekken geld uit voor beveiliging.

Bezoekers op het festivalterrein tijdens de tweede dag van Lowlands dit jaar.
Bezoekers op het festivalterrein tijdens de tweede dag van Lowlands dit jaar. Foto Ferdy Damman/ANP

Voor de beveiliging van culturele evenementen komt een speciaal fonds. VVD en PvdA willen 1 miljoen euro reserveren om „het vrije woord en de vrijheid van expressie” te beschermen. Dat zouden ze vandaag zeggen bij de behandeling van de Cultuurbegroting in de Tweede Kamer.

De twee coalitiepartijen zijn bang, zeggen ze, dat culturele instellingen wegens de beveiligingskosten afzien van exposities en debatten die dreigementen kunnen uitlokken. In mei kon een lezing van de Deense cartoonist Kurt Westergaard in de Balie alleen onder zware beveiliging doorgaan.

Het ‘beveiligingsfonds’ is een van de plannen voor cultuur waarvoor PvdA en VVD 13,5 miljoen euro willen reserveren. Dat geld zou eigenlijk in het Gemeentefonds worden gestort en was in principe al bestemd voor cultuur. Volgens de coalitiepartijen is niet controleerbaar of ze het daarvoor gebruiken.

Ongeveer de helft van het geld, 6,5 miljoen euro, willen VVD en PvdA alsnog aan de gemeenten geven, maar alleen als die evenveel bijleggen. Dit geld moet gebruikt worden voor beeldende kunst. Cultuurwethouders hebben boos gereageerd, volgens hen gaat er nu minder geld voor cultuur direct van Rijk naar gemeenten.

In het plan van VVD en PvdA gaat 2,5 miljoen euro naar festivals. Er komt een potje van 1 miljoen waaruit musea verzekeringspremies kunnen betalen. Verder gaat geld naar opera, postacademische kunstinstellingen en topgezelschappen en toporkesten.