Zwaargewicht Klitsjko raakt zijn wereldtitel verrassend kwijt aan Britse uitdager Fury

Vladimir Klitsjko verloor zijn titel.

De Brit Tyson Fury heeft zaterdag voor een sensatie gezorgd. De 27-jarige bokser, vernoemd naar bokslegende Mike Tyson, onttroonde Vladimir Klitsjko als wereldkampioen bij de zwaargewichten. De 39-jarige Oekraïner moest zijn wereldtitels van de boksbonden WBA, WBO, IBF en IBO afstaan aan zijn Britse uitdager. Voor 54.000 toeschouwers in Düsseldorf kwam een eind aan een periode van elf jaar waarin Klitsjko ongeslagen bleef.

Het opzienbarende gevecht duurde twaalf ronden. Kenners hadden voorspeld dat de titelverdediger zijn tegenstander binnen zes ronden knock-out zou slaan. Maar de jury wees unaniem Fury aan als winnaar: 115-112, 115-112 en 116-111. Het was Klitsjko’s vierde nederlaag in 68 partijen, Fury is na 25 gevechten nog ongeslagen.

De Oekraïense boksheld, bijgenaamd ‘Dr. Steelhammer’ vanwege zijn gevreesde rechtervuist, had grote moeite met zijn provocerende opponent. Fury dartelde en danste om Klitsjko heen, soms zelfs met beide handen uitdagend achter zijn 2,06 meter lange lijf. Hij ging ook mentaal het gevecht aan met Klitsjko. Fury praatte tijdens de eerste rondes tegen zijn tegenstander en leek hem soms zelfs uit te lachen. De wereldkampioen wist zich geen raad met de strijdwijze van de Brit, die steeds brutaler werd en meer tikken uitdeelde.

De vertwijfeling sloeg zichtbaar toe bij Klitsjko, terwijl Fury’s vertrouwen met de ronde groeide. In de slotronde deelde Klitsjko nog een paar rake klappen uit, maar de jury koos Fury als winnaar. (ANP)