Bekijk hier de korte docu van CNN tegen Zwarte Piet

In de film hekelt regisseur Roger Ross Williams de ‘racistische’ Nederlandse traditie van Zwarte Piet.

CNN heeft vandaag de korte documentaire Blackface online gezet. In de film van een kwartier hekelt de Amerikaanse nieuwszender de ‘racistische’ Nederlandse traditie van Zwarte Piet.

Klik met je muis op het screenshot om de film bij CNN te zien.

blackface_still

‘Ik hoop dat Nederlanders zich generen’

Regisseur Roger Ross Williams (1962), die in 2010 een Oscar won voor de documentaire Music by Prudence over een Zimbabwaanse invalide zangeres, verwacht veel van de film:

„Doordat een grote Amerikaanse nieuwszender dit toont, denk ik dat heel veel mensen hem gaan zien en het schandalig vinden. Andere landen zullen druk op Nederland uitoefenen om hier een einde aan te maken.”

En de Nederlandse kijkers? „Ik hoop dat ze zich generen.”

Lees ook het opiniestuk van regisseur Williams: Natuurlijk is Zwarte Piet puur racisme.

Niet bedoeld als journalistiek verslag

De film, die een kwartier duurt, toont pieten op straat, pieten uit het archief, activisten, enkele pietkundigen en een slavernijkenner. Williams is zelf vaak in beeld en trekt geamuseerd verbijsterde gezichten. Op het eind maakt hij een sinterklaasbezoek mee bij een jong gezin. Op de salontafel staat een taart in de vorm van een karikaturale pietenkop waar het mes in gaat. Daarna zien we Williams met smaak een taartpunt opeten.

Blackface is niet bedoeld als journalistiek verslag, stelt Williams. De strekking is duidelijk tegen Zwarte Piet, die volgens hem bij het slavernijverleden hoort. Een verleden, zo betoogt de film, dat andere koloniale landen beter hebben verwerkt dan Nederland: „Nederland zit aan de verkeerde kant van de geschiedenis.” Williams laat wel voorstanders aan het woord, maar die dienen volgens hem alleen voor comic relief:

„Dit is een verslag van mijn persoonlijke ervaring met Zwarte Piet. Hoe kan ik hier objectief over zijn?”

‘Zwarte Piet is absurd schandalig’

Opvallend is dat Blackface geestig is. Door het uitgangspunt, dat Zwarte Piet uiteraard absurd schandalig is, komen de pietenbeelden en de verdediging van Piet over als hilarisch grove onzin. Williams: „Humor en amusement zijn de beste manieren om mensen te bereiken. Dat heb ik geleerd toen ik bij Comedy Central en TV Nation van Michael Moore werkte.”

Williams heeft inmiddels ondervonden dat Nederlanders dit onderwerp helemaal niet zo grappig vinden. „Toen ik in De Telegraaf Zwarte Piet ‘Holland’s dirty little secret’ noemde, kreeg ik veel haatmail. Ze schreven dingen als: ‘Eet een banaan, jij stomme zwarte aap’. Ik dacht: als Zwarte Piet niet racistisch is, waarom zeggen jullie dan die racistische dingen tegen mij? Toen ik een film maakte over hoe Oeganda homoseksuelen vervolgt en vermoordt, zeiden de Oegandezen ook: ja, maar dat is onze traditie, daar snap jij als buitenstaander niets van.”

Vanavond zit Williams bij Humberto Tan in RTL Late Night om het aan het Nederlandse volk uit te leggen.

„Ik dacht altijd dat Nederland een tolerant, vrij, gelijkwaardige land was. Maar mensen met een andere kleur mogen niet meedoen.”