Basketbalkampioen Kobe Bryant kondigt vertrek aan

“Dit seizoen is alles wat ik nog kan geven”, aldus de 37-jarige Bryant, één van de beste spelers ooit.

Kobe Bryant (links) twee weken geleden tijdens een wedstrijd. Foto Larry W. Smith / EPA

Kobe Bryant stopt aan het einde van dit NBA-seizoen met basketballen. De 37-jarige speler van de LA Lakers hintte de afgelopen weken al meerdere malen op een vertrek uit de sport, maar zondagnacht kondigde hij zijn pensioen officieel aan. Hij deed dat in een gedicht op de website The Players Tribune.

“My heart can take the pounding
My mind can handle the grind
But my body knows it’s time to say goodbye.”

De Amerikaan – een van de beste spelers ooit – kampte de afgelopen jaren veelvuldig met blessures. Van de ruim 160 wedstrijden in de vorige twee seizoenen speelde hij er slechts 41. Het moment is daarom gekomen om afscheid te nemen van de sport waarop hij als zesjarig jongetje “verliefd werd”:

“And we both know, no matter what I do next
I’ll always be that kid
With the rolled up socks
Garbage can in the corner
:05 seconds on the clock
Ball in my hands.
5 … 4 … 3 … 2 … 1″

Tweevoudig olympisch kampioen

Bryant is bezig aan zijn twintigste seizoen in de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie. Al die jaren speelde hij in het shirt van de Los Angeles Lakers, met wie hij vijf keer de titel won. De ‘shooting-guard’ werd maar liefst zeventien keer gekozen tot het sterrenteam van de NBA.

Tien hoogtepunten van Bryant:

Twee keer werd Bryant verkozen tot de meest waardevolle speler van het seizoen. Zijn belangrijkste wapen is zijn scorend vermogen: slechts twee spelers maakten in hun loopbaan meer punten dan Bryant. Met het Amerikaanse team won de in Philadelphia geboren speler zowel in Beijing (2008) als in Londen (2012) olympisch goud.

    • Joost Pijpker