Politiemedewerker geschorst om advertentie MH17-spullen

De medewerker heeft volgens de politie kledingstukken op Marktplaats aangeboden die zijn gebruikt bij het onderzoek naar MH17.

Een deel van een container ligt in een veld met zonnebloemen in het rampgebied van de MH17. Foto Jerry Lampen / ANP

De politie heeft een medewerker geschorst die ervan wordt verdacht kledingstukken te hebben aangeboden op internet die de medewerker had gebruikt bij het onderzoek naar MH17.

Dat meldt de politie op haar website. De medewerker is aangehouden op verdenking van verduistering. In de advertentie stond behalve de kledingstukken ook een tissuezakje van Malaysia Airlines en “een klein stukje onbekend materiaal”, waarvan onderzoek moet uitwijzen of het van toestel MH17 afkomstig is.

De politie heeft een intern onderzoek gestart. Ook heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Marktplaats verwijderde aanstootgevende advertentie

Zaterdag werd bekend dat Marktplaats een advertentie heeft verwijderd waarin spullen werden aangeboden van MH17, het toestel dat vorig jaar boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Een woordvoerder van Marktplaats zei toen tegen persbureau ANP dat de “aanstootgevende en onethische” advertentie direct van de site is gehaald.

“Het gaat om een menselijke tragedie met enorme maatschappelijke impact. De advertentie is daarmee in strijd met de voorwaarden.”