Actrice Yoka Berretty overleden

Toen Yoka Berretty in 1956 haar eerste toneelrol speelde, had ze al enkele avontuurlijke jaren achter de rug. Met een acteeropleiding in New York, mimecursussen in Parijs en ervaring in de Italiaanse filmindustrie, waar ze een komische bijrol speelde in de film Pane, amore e... met Vittrio de Sica en Sophia Loren. Daarna werkte ze bij diverse Nederlandse gezelschappen, maar trad nergens in vaste dienst omdat ze te veel aan haar vrijheid hechtte. Ook maakte ze eigen tv-programmaatjes waarin ze cabaretliedjes zong. De Telegraaf beschreef haar toen als „een klein, kittig blond ding”. Ze stierf zaterdag, na een val van de trap, 87 jaar oud.

Haar grootste bekendheid dateert uit begin jaren zestig, toen ze maandelijks met onvervaard elan het actuele openingslied zong in het satirische tv-programma Zo is het toevallig ook nog 'ns een keer. Tot haar populairste toneelrollen behoorde die van Blonde Greet in De Jantjes. Voorts was ze jarenlang jurylid van de filmquiz Voor een briefkaart op de eerste rang.

Eigenlijk heette ze Johanna Meijeringh; de naam Berretty was die van haar eerste echtgenoot. Met haar tweede man, de kunstboekenuitgever Andreas Landshoff, was ze getrouwd sinds 1960.

Haar mooiste filmrol was tegelijk haar laatste: in 1994, als een oudere dame met liefdesverlangen in de gevoelige tv-film Eva van Theo van Gogh. Daarna werkte ze niet meer.

    • Henk van Gelder