Acht doden in Niger en Nigeria bij aanslagen

Boko Haramstrijders staken huizen in brand, schoten om zich heen en gooiden met explosieven.

Wapens die het Nigeriaanse leger van Boko Haram in beslag heeft genomen. Foto AFP

Milities van de islamitische terreurbeweging Boko Haram hebben afgelopen zaterdag acht mensen gedood. De slachtoffers vielen in Niger en buurland Nigeria, melden overheidsfunctionarissen van beide landen maandag aan AFP.

In een dorpje nabij de stad Diffa in Zuidoost-Niger staken de terroristen zeker 50 huizen in brand. Daarbij vielen vier doden en twee gewonden. Vervolgens staken de Boko Haramstrijders de rivier de Yorube over, naar Nigeria.

In de stad Bam-Buratai vuurden ze volgens een getuige in het wilde weg om zich heen en gooiden explosieven bij huizen naar binnen. “Ze schoten drie mensen dood en verbranden een ander in z’n huis,” vertelt de anonieme getuige aan AFP.

Boko Haram begon in Nigeria, maar is nu ook actief in buurlanden Niger, Tsjaad en Kameroen.

Het gebied waar de aanslagen plaatsvonden:

Meisjesschool

In de noordelijke Nigeriaanse provincie Kano werden zondag zeven leerlingen van een middelbare school voor meisjes gedood door een brand. 25 raakten gewond. Het is niet bekend of Boko Haram iets met de brand te maken heeft, maar Kano is regelmatig het doelwit van de terreurbeweging. Een overheidsfunctionaris zei tegen AP dat de zaak wordt onderzocht.

Vrijdag vielen nog 21 doden bij een zelfmoordaanslag op een processie van sjiitische moslims in Kano. 107 Nigeriaanse militairen worden nog vermist, na een gevecht vorige week woensdag tussen soldaten en rebellen van Boko Haram. Daarbij zou Boko Haram een T-72 tank hebben buitgemaakt.

    • Joram Bolle