Aan alle critici: hoe vier je dán Sinterklaas zonder Pieten?

Basisscholen in Utrechten moeten een alternatief vinden voor Zwarte Piet. Alternatieven kwamen er, maar die werden met hoon ontvangen. Kom dan zelf met oplossingen, schrijft leraar Marco Gerdes in een ingezonden brief.

Foto iStock

Hoe vier je op een basisschool het Sinterklaasfeest zonder Pieten? Niet alleen de figuren die Sinterklaas vergezellen zijn in Utrecht van hogerhand in de ban gedaan. Ook al het decoratiemateriaal en de prentenboeken met Piet mogen niet meer worden gebruikt. Wat overblijft is de Sint, en dat is niet genoeg voor een kinderfeest dat een ‘comic relief’ nodig heeft om de spanning bij de kleine kinderen weg te halen.

Dus moeten scholen aan de bak met een alternatief script. Weg zijn de boeken, de vlaggetjes, verkleedkleren, posters en liedjes, want overal was Piet. Alles moet opnieuw worden bedacht en gemaakt. Iedere school heeft op zijn eigen manier een invulling gegeven aan de Sintviering van 2015. En nu worden die scholen door betweters in de (sociale) media onder vuur genomen vanwege die oplossingen.

Eén school bedacht dat Sinterklaas door Minions vergezeld kon worden. Grote hoon uit hele land. Ook columnist Youp van ’t Hek verlaagde zichzelf in deze krant. Hij noemde de directeur van die school ‘van de ratten besnuffeld’ en betichtte haar (ja, het is een vrouw Youp, geen ‘hij’ zoals jij dacht) van drugsgebruik. Deze kundige en lieve vrouw moest keuzes maken om het feest door te laten gaan.

Zo doet mijn school het:

S.I.N.T. Management
De school waarop ik les geef aan de kleuters, de Kleine Dichter, verzon Jip en Jenny van S.I.N.T. management, die middels filmpjes de kinderen oproepen om liedjes te verzinnen en versieringen te maken. Uiteindelijk zal blijken, op de feestdag zelf, dat Jip en Jenny niet goed gemanaged hebben, waarna ze in een film een beroep doen op de bovenbouwkinderen om de Sint te komen helpen met kadootjes dragen en strooigoed te werpen. Een heel positieve draai leek ons, op een school waar kinderen leren om elkaar te helpen bij problemen.

Dit is niet bedacht uit ‘politiek correcte geloofsijver’, zoals een columnist in het Utrechts Nieuwsblad schreef, maar uit pure noodzaak. Stop dus met zure columns of opiniestukken en kom met oplossingen! Wij zijn ook maar eenvoudige juffen en meesters. Help ons! Oh, en kijk eens even naar de Youtube filmpjes van Jip en Jenny en de uitwerking hiervan op de kinderen van onze school. Ze zijn inmiddels enorm populair bij de kinderen.

Marco Gerdes is meester van Groep 1-2B, De Kleine Dichter, Utrecht

Roger Ross Williams maakt een documentaire over Zwarte Piet. Hij vindt de figuur wel degelijk racistsich. Lees hier zijn opiniestuk: Natuurlijk is Zwarte Piet puur racisme
    • Marco Gerdes