Vitesse wint in Gelderse derby

Een doelpunt van Valeri Qazaishvili bezorgde Vitesse de zege.

Fans van Vitesse voorafgaand aan de Gelderse derby. Foto ANP

Vitesse is weer de nummer één van Gelderland na een zege op NEC. In Arnhem werd het 1-0 in de Gelderse derby. Een doelpunt van Valeri Qazaishvili bezorgde Vitesse de zege. Daardoor passeren de Arnhemmers de Nijmegenaren op de ranglijst. Vitesse heeft nu 24 punten, één meer dan NEC.

Voor aanvang van de Gelderse derby stond NEC twee punten boven de Arnhemse rivaal op de vijfde plaats. In het onderlinge duel, in een voor driekwart gevulde Gelredome, leken de Nijmegenaren die positie vooral te willen behouden in plaats van te willen uitbouwen. De ploeg van trainer Ernest Faber beperkte zich in de eerste helft tot tegenhouden en kwam uiterst spaarzaam de middellijn over.

Die verdedigende tactiek wierp in eerste instantie zijn vruchten af, want ondanks een overwicht in balbezit kon Vitesse zonder de geblesseerde aanvoerder Guram Kashia in de eerste drie kwartier niet tot grote kansen komen. Alleen Kevin Diks dwong doelman Benjamin Kirsten na een half uur tot een redding, met een kopbal uit een indraaiende vrije trap van Denis Olinik. Even later ging een schot van Kelvin Leerdam net over. De enige kansen aan Nijmeegse kant waren voor rust een vrije trap van Anthony Limbombe op het dak van het doel en een schot van Todd Kane in het zijnet.

Vitesse drukte het overwicht vlak na rust wel uit in de score. Qazaishvili draaide weg bij zijn tegenstander en krulde de bal in de verre hoek. De goal kon het steeds saaiere wedstrijdbeeld niet veranderen. Vitesse bleef vergeefs zoeken naar een opening, terwijl NEC niet bij machte was aanvallend iets te laten zien. Santos was een kwartier voor tijd nog wel dicht bij de 1-1, maar hij schoot naast. (ANP)