Verstappen sluit indrukwekkend seizoen atypisch af

Max Verstappen steekt voorbij Felipe Nasr op het circuit Yas Marina in Abu Dhabi. Foto ANP / Ali Haider

Max Verstappen heeft zijn uitstekende debuutseizoen niet kunnen afsluiten met een puntenscore in de grand prix van Abu Dhabi. De laatste race van het jaar werd gewonnen door Nico Rosberg, Verstappen finishte als 16e.

Verstappen startte als elfde en reed, behoudens enkele ronden waarin concurrenten een pitstop maakten, buiten de top tien en dus buiten de punten. Tijdens een voor hem vaak zo karakteristieke opmars maakte de 18-jarige Limburger een remfout waardoor hij relatief snel zijn tweede pitstop moest maken en tijd verloor.

Ongewoon veel foutjes

Waar Verstappen dit seizoen juist vrijwel altijd foutloos en doeltreffend was met zijn inhaalacties, beging hij later in de race opnieuw een zonde. Bij het inhalen van Jenson Button (McLaren) positioneerde de Toro Rosso-coureur zijn bolide volledig buiten de baan en weigerde de plek, zoals de regels voorschrijven, terug te geven aan de Brit.

Verstappen meende dat Button hem buiten de baan drukte, maar de wedstrijdleiding zag dat anders en deelde 5 seconden tijdstraf uit. En daar bovenop kwam ook nog een extra straf voor het negeren van instructies van de wedstrijdleiding waardoor hij uiteindelijk geklasseerd werd als zestiende.

Weinig spektakel

Met 49 WK-punten en een twaalfde plek in de eindstand van het wereldkampioenschap heeft Max verstappen desondanks een uitstekende indruk gemaakt in zijn eerste seizoen. Het zijn echter niet de punten, maar de inhaalmanoeuvres waarmee de jonge Nederlander in zijn eerste jaar in de koningsklasse van de autosport zoveel indruk maakte.

De race in Abu Dhabi bood vandaag weinig spektakel. Rosberg begon vanaf pole position en behield de leiding praktisch de gehele race. Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton, die drie races geleden zijn wereldtitel prolongeerde, kon net als in de voorgaande grands prix in Mexico en Brazilië aanhaken, maar niet passeren.

Vraagteken Verstappen

Rosberg eindigt als tweede in het WK met zes zeges tegenover tien stuks voor Hamilton. De Duitser won de helft van zijn races in de laatste drie grands prix, nadat zijn teammaat opnieuw wereldkampioen werd.

Met het oog op volgend jaar is het nog steeds onduidelijk welke motor de Toro Rosso van Max Verstappen zal aandrijven. Vrijwel zeker verdwijnt de inferieure Renault en het lijkt erop dat Ferrari in de plaats komt. Maar of de Italianen een verouderde versie gaan leveren of Verstappen zullen voorzien van de laatste specificatie, moet dan eveneens nog bepaald worden.

Volgend jaar is op 20 maart de eerste race van het nieuwe seizoen in Melbourne.

De GP van Abu Dhabi in bullets, video’s en tweets

De grand prix van Abu Dhabi op het circuit Yas Marina wordt over 55 ronden verreden. Nico Rosberg (Mercedes) start voor de zesde keer op rij van pole position, Max Verstappen begint in zijn Toro Rosso als elfde.

 • Start: Cleane start in de voorhoede; Rosberg houdt zijn positie ten opzichte van teamgenoot Lewis Hamilton. Kimi Raikkonen (Ferrari) blijft ook op zijn 3e plaats. In de achterhoede ramt Fernando Alonso (McLaren) de Lotus van Pastor Maldonado (video). Max Verstappen blijft elfde maar heeft Seb Vettel in z’n Ferrari achter zich aan.
 • Ronde 6 en de eerste reguliere pitstop dient zich aan. Daniil Kvyat (Red Bull) probeert met een vroege stop wat plekjes te winnen. Vooraan blijft Hamilton binnen 2 seconden van Rosberg; maar dat beeld kennen we van de vorige race in Brazilië. Nóg dichter achter de wagen van Rosberg rijden betekent verlies van grip. Raikkonen volgt Hamilton op 3 sec. Vettel heeft Max ingehaald, maar de Nederlander op P8 door stops van Felipe Massa (Williams) en Daniel Ricciardo (Red Bull).
 • Ronde 10: eerste pitstop voor Max Verstappen die voorlopig een plekje wint van Valtteri Bottas. Het Williams-team laat de Fin te vroeg wegrijden na zijn stop en raakt Jenson Button (McLaren).


  Ook Rosberg komt binnen als eerste van de leidende auto’s, daarna Hamilton en Raikkonen. Max’ teamgenoot Carlos Sainz ging vóór hem naar binnen en direct voor hem.

  Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso One lap later and it’s @Max33Verstappen who pits and fits on a set of @pirellisport Prime tyres #AbuDhabiGP https://t.co/gxwA5xX5or
 • Op een kwart van de race en met de eerste pitstops - behalve de in het achterveld gestarte Vettel - heeft Rosberg zijn voorsprong verdubbeld tijdens de pitstops: +6 sec op Hamilton, die Vettel (P3) achter zich heeft. Dan Raikkonen, Sergio Perez (Force India), Romain Grosjean (Lotus), Ricciardo, Nico Hülkenberg (Force India), Massa en Kvyat in de top 10. Verstappen nu P13. Ondertussen in de pitbox van Williams:
  Twitter avatar WilliamsRacing WILLIAMS RACING L12: @ValtteriBottas has been giving a 5-second penalty for an unsafe release at his first pitstop #AbuDhabiGP #WeAreRacing
 • Ronde 19 van 55 en Max terug op P11. Hij passeert Sainz die door het team gevraagd werd Verstappen voorbij te laten. Waarschijnlijk volgen ze een andere pitstop-strategie. Maar direct kondigt Verstappen een ongeplande pitstop aan na een remfout:

  Max terug op de baan als 15e. Vooraan is het - opnieuw - niet spannend. Rosberg 5,7 sec voor op Hamilton, die 4 tellen op Raikkonen heeft.

 • Halverwege de race en Verstappen heeft een plekje gewonnen.

  En wordt het vooraan dan toch interessant? Hamilton heeft zijn achterstand van 6+ sec teruggebracht naar 1,7. Heeft Rosberg rustig aan gedaan of wordt het toch nog een wedstrijd?

 • Ronde 32 van 55 en Rosberg kiest er voor nieuwe banden te halen. Hij had flinke slijtage op z’n voorbanden. Kan Hamilton profiteren met een aantal snelle ronden? Hij rijdt in elk geval z’n snelste ronde van de race tot dusver wacht op aangeven van het team langer dan gepland met zijn tweede pitstop.
 • Nog 15 ronden te gaan en Hamilton komt binnen voor zijn tweede stop. Hij komt 12 sec achter Rosberg terug op de baan maar op een veel versere band waarop hij sneller zou moeten gaan dan zijn teammaat. Verstappen maakt zijn derde:
  Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso 15 laps to go and @Max33Verstappen pits from P12 for a set of Options. Carlos is currently P11 #AbuDhabiGP https://t.co/OyzXGof5RQ
 • Tijdstraf voor Verstappen. Hij reed met vier wielen buiten de baan terwijl hij een plek van won van Jenson Button. Bij zijn eindtijd zullen 5 sec worden opgeteld. Hamilton ondertussen wel inlopend op Rosberg, maar het is niet genoeg: 6,7 sec met nog 5 ronden te gaan.

 • Nico Rosberg wint de grand prix van Abu Dhabi! Hamilton naderde tot 8 seconden, Raikkonen maakt het podium compleet. Verstappen, inclusief tijdstraf, zestiende.

Uitslag grand prix van Abu Dhabi:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 55 ronden
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +8,2 sec
3. Kimi Raikkonen (Ferrari) +19,4
4. Sebastian Vettel (Ferrari) +43,7
5. Sergio Perez (Force India) +63,9
6. Daniel Ricciardo (Red Bull) +65,0
7. Nico Hülkenberg (Force India) +1m33,0
8. Felipe Massa (Williams) +1m37,4
9. Romain Grosjean (Lotus) +1m39,3
10. Daniil Kvyat (Red Bull) +1m42,0

Eindstand in het WK na 19 van de 19 races:

1. Lewis Hamilton 381 punten (+18)
2. Nico Rosberg 322 (+25)
3. Sebastian Vettel 278 (+12)
4. Kimi Raikkonen 150
5. Valtteri Bottas 136
6. Felipe Massa 121
7. Daniil Kvyat 95
8. Daniel Ricciardo 92
9. Sergio Perez 78
10. Nico Hulkenberg 58
11. Romain Grosjean 51
12. MAX VERSTAPPEN 49

  • Jules Seegers