‘Schutter abortuskliniek zei: geen onderdelen van baby’s meer’

Bij de schietpartij in Colorado werden drie mensen gedood.

Een herinneringsdienst op de Universiteit van Colorado voor de slachtoffers van de dodelijke schietpartij. Foto Christian Murdock / AP

De man die afgelopen vrijdag het vuur opende in een abortuskliniek in de Amerikaanse staat Colorado, zou “geen onderdelen van baby’s meer” hebben geroepen na zijn arrestatie. Dat meldt NBC News op basis van bronnen bij het onderzoek.

De tekst zou verwijzen naar de organisatie Planned Parenthood, wat suggereert dat de 57-jarige Robert Lewis Dear het wel degelijk specifiek op de kliniek gemunt had. Over het motief van de schietpartij, waarbij een agent en twee burgers omkwamen en negen mensen gewond raakten, is formeel nog niets bekend.

Onze correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Motief is nog niet gegeven. Als Robert Dear #PP aanviel omdat er abortus wordt aangeboden, is dat terrorisme. https://t.co/RevyklLbzb

Onder de gewonden zijn vijf agenten en vier burgers. Zij verkeren in goede conditie en verblijven in ziekenhuizen in de regio.

Dader was loner en anti-Obama

Dear werd gearresteerd na een uren durend vuurgevecht tussen hem en de politie. Volgens een man die zegt zijn buurman te zijn, leefde hij met zijn vrouw in een caravan, zo’n honderd kilometer ten westen van Colorado Springs, schrijft persbureau Reuters. Zijn vrouw kwam volgens de buurman nauwelijks naar buiten. Dear zou fel anti-Obama zijn geweest.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Robert Dear, die drie mensen doodschoot bij een Planned Parenthood-kantoor, was fel anti-Obama, en een loner. https://t.co/toCrrzBygt

Sinds 1977 zijn minstens acht medewerkers van abortusklinieken in de VS gedood, volgens de Nationale Abortus Federatie. De meest recente aanval was in 2009. Toen werd een arts doodgeschoten in een kerk in Kansas.