Politie verricht 24 arrestaties bij Pegida-demonstratie

De aanhoudingen rond de betoging in Rotterdam gebeurden voor “kleine delicten”.

Bij een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida zijn zondag 24 arrestaties verricht. Foto Evert Jan Daniels/ANP

Bij een demonstratie van de anti-islamgroepering Pegida zijn in Rotterdam vanmiddag 24 aanhoudingen verricht. De arrestaties vonden plaats voor “kleinere delicten” bij zowel voor- als tegenstanders van de beweging, stelt een een woordvoerder van de politie Rotterdam.

Het grootste deel van de aanhoudingen vond plaats omdat personen bevelen van de politie niet opvolgden en samenschoolden op plekken waar dat niet is toegestaan. Ook zijn meerdere arrestaties verricht vanwege het niet kunnen tonen van een geldig ID-bewijs, het op zak hebben van een mes en voor het bezitten van een gestolen scooter.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Totaal 20 aanhoudingen rond Pegida-demo Rdam. Voornamelijk ivm ontbreken ID-bewijs, samenscholing en niet voldoen bevel/vordering politie.

Bij de demonstratie waren zo’n tachtig Pegida-aanhangers aanwezig. Zij hebben de stad inmiddels weer verlaten, evenals de tegenstanders. Volgens de politie verliet de demonstratie op het Rotterdamse Willemsplein “beheerst”.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Rustige sfeer tijdens de Pegida-demonstranten op het Willemsplein in Rotterdam rond 1445u. https://t.co/5msreV3iWL

Om te voorkomen dat de betogingen uit de hand zouden lopen was een grote groep politieagenten op de been. De voor- en tegenstanders werden met bussen naar verschillende plekken begeleid om te voorkomen dat ze met elkaar in botsing zouden komen.

Bij een demonstratie in Utrecht werden drie weken geleden 32 arrestaties verricht voor vergelijkbare vergrijpen.

    • Jorg Leijten