Nu écht iets doen aan het klimaat, Rutte naar Kazachstan

Foto Marcel Antonisse / ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Twee weken na de aanslagen in Parijs zijn er enorme veiligheidsmaatregelen getroffen. Maandag begint daar namelijk de grote klimaattop van de Verenigde Naties. Zo’n conferentie vindt elk jaar plaats, maar, zo verwachten experts, nu is een akkoord met substantiële maatregelen écht dichtbij. Als de landen de financiële gevolgen willen dragen, tenminste.

Tien oud-managers van SNS Property Finance moeten zich voor de rechter verantwoorden. Ze worden verdacht van witwassen, oplichting en omkoping. Gelukkig voor de overheid vóórdat de bank genationaliseerd werd.

2. Koningin Máxima is dinsdag in Washington D.C. met een exclusief gezelschap (waaronder de Amerikaanse minister van Financiën en Bill Gates) bij een bijeenkomst over ‘inclusieve financiering’. Dat is financiering voor mensen buiten de traditionele financiële sector.

In Zuid-Afrika opent een vijfsterrenhotel voor een doelgroep die ook buiten de traditionele demografie valt: honden.

3. Onze minister-president heeft het er maar druk mee: eerst naar Japan, toen naar Zuid-Afrika en woensdag naar Kazachstan, waarvan de in Nederland bekendste inwoner niet eens echt is. Toch is Kazachstan ont-zet-tend belangrijk volgens de RVD:

“Met de modernisering van de Kazachse economie komen er ook in andere sectoren steeds meer kansen voor samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur en afvalverwerking.”

Op diezelfde dag komen de aandeelhouders van Microsoft bijeen voor hun jaarlijkse vergadering. Of die gelukkig zijn met de prestaties? Microsoft weet het.

4. Hoe moet het nu verder? Die vraag geldt voor de FIFA, sinds het in opspraak raakte door allerlei corrupte bestuurders. Donderdag geeft de wereldvoetbalbond een persconferentie over hervormingsmaatregelen. De FIFA voelt de gevolgen van de ethische crisis waarschijnlijk in de portemonnee. Sponsoren hebben gedreigd zich terug te trekken.

Het CBS komt, twee dagen voor Sinterklaas, met omzetcijfers van de detailhandel tijdens de feestdagen in de jaren 2010-2014.

5. Na Adele brengt vrijdag nog een grote Britse act een nieuw album uit: Coldplay. Daar is onder andere een sample op te horen van Barack Obama. In Nederland wil Coldplay cashen met een extra concert in juni in de Amsterdam Arena.

En op deze dag vergadert de tijdelijke Tweede Kamercommissie ‘Breed welvaartsbegrip’. Want welvaart is echt niet alleen centjes of BNP, weten we van GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver, die dat gedachtegoed met een neologisme als economisme bestempelt.

Bhutan is wat dat betreft zijn lichtende voorbeeld, met Bruto Nationaal Geluk, in plaats van Bruto Nationaal Product. De commissie ‘Breed welvaartsbegrip’ kijkt dan ook of onze definitie van welvaart, nou ja, breder moet worden.

    • Joram Bolle