Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Max van den Berg: kabinet minacht Groningers

„Enorme minachting.” Daarvan getuigt volgens de commissaris van de koning in Groningen, Max van den Berg, de aanpak door het kabinet van de Groningse aardbevingsproblemen.

De gaskraan in Groningen moet verder dicht, met 40 procent naar 20 miljard kuub aardgas per jaar. Daarnaast is het de hoogste tijd dat het kabinet de gasbevingsellende van de Groningers „royaal erkent”.

Met deze boodschap stuurt commissaris van de koning Max van den Berg zijn onderhandelaars deze week naar minister Kamp (Economische Zaken, VVD). Eind deze maand besluit het kabinet hoeveel gas er tot oktober volgend jaar in Groningen wordt gewonnen.

Van den Berg hekelt de „technocratische aanpak” door het kabinet van de Groningse aardbevingsproblemen. Die getuigt van een „enorme minachting voor de Groningers.” Zo hebben gedupeerden met meer dan 1.000 euro aardbevingsschade vanaf 1 januari niet langer recht op gratis zonnepanelen. Van den Berg: „Men stopt vanuit de gedachte: eigenlijk hebben we jullie verwend. Dat pikken Groningers niet. Men speelt met onze veiligheid en de gaswinning loopt gevaar.”

De minister gaat er nog vanuit dat hij tot oktober volgend jaar in Groningen 33 miljard kuub aardgas kan winnen. Maar twee weken geleden begrensde de Raad van State het productiemaximum uit oogpunt van veiligheid met 20 procent, tot 27 miljard. En Van den Berg gaat nog een stap verder, naar 20 miljard. Een hoeveelheid waarmee het Staattoezicht op de Mijnen in zijn laatste advies kwam.

Het Groningse voorstel komt neer op 13 miljard minder aardgas winnen dan voorzien en zal de schatkist zo’n 2,2 miljard aan gasbaten kosten. Van den Berg: „En ja, daarvoor moet je contracten met de Duitsers en de Belgen openbreken en kun je minder gas verkopen. Maar voordeel is brede erkenning voor het gebied. Groningers weten dan: nu staan wíj voorop. En je koopt tijd om de 140.000 panden per straat, per wijk, per dorp te versterken en het gebied sociaal en economisch vooruit te helpen.”