Lichaam Russische piloot overgedragen aan Moskou

Dat zei de Turkse premier Ahmet Davutoğlu op een persconferentie.

Foto AP Ahmet Davutoğlu.

Het lichaam van de piloot van het door Turkije neergehaalde Russische toestel is zaterdag laat op verzoek van Moskou overgedragen aan Rusland. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoğlu gezegd op een persconferentie in Ankara, schrijft persbureau Reuters.

Het lichaam van de piloot van het Russische toestel dat Turkije woensdag neerschoot, is volgens de orthodoxe traditie behandeld, zei Davutoğlu. Volgens de Turkse premier kunnen soortgelijke incidenten in de toekomst vaker voorkomen doordat verschillende coalities met verschillende militaire doelstellingen in Syrië opereren.

Sancties tegen Turkije

Poetin heeft gisteren sancties aangekondigd tegen Turkije als reactie op het neerhalen van het toestel. Hij wil onder meer dat er een ban komt op de import van verschillende Turkse goederen. Ook moeten de toeristische vluchten tussen beide landen worden gestopt.

Vrijdag maakte Rusland al bekend het visumreizen tussen beide landen op te schoten. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte daarop het reisadvies naar Turkije aan.

Belang bij normale verhoudingen

Achter de grimmige façade van wederzijdse vijandigheid schuilt een genuanceerde werkelijkheid, schreef onze correspondent Marloes de Koning eerder:

“Rusland kan zich nauwelijks veroorloven ruzie te maken met de Turken. En ook Turkije heeft veel belang bij normale betrekkingen met Rusland. De twee landen onderhouden nauwe economische banden.”

Woensdag schoot Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig neer bij de grens met Syrië. Volgens Turkije had Rusland het luchtruim geschonden en reageerde het toestel niet op waarschuwingen. De piloten wisten het toestel met parachutes te verlaten, maar een van hen werd doodgeschoten door een Syrische militie.

    • Mirjam Remie