Israël sluit EU uit van vredesproces

Aanleiding is het besluit labels voor producten afkomstig van Israëlische nederzettingen te verplichten.

Een olijfoliefabriek op de Westelijke Jordaanoever. Foto Menahem Kahana/AFP

Israël heeft alle contacten die het land met de EU onderhield aangaande de vredesproces met de Palestijnen verbroken. Aanleiding is het Europese besluit labels voor producten afkomstig van Israëlische nederzettingen te verplichten.

Premier Netanyahu schrijft in een verklaring dat hij het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgedragen “de betrokkenheid van EU-organisaties bij alles dat in verband staat met het diplomatieke proces met de Palestijnen opnieuw te evalueren”. Tot die tijd zijn alle betrekkingen opgeschort.

De EU beschouwt Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogvlakte aan de grens met Syrië niet als Israël. Daarom besloot de EU na drie jaar te hebben overlegd begin deze maand dat er geen ‘Made in Israel’ meer op producten die gemaakt zijn in die gebieden mag staan. Ook komen er hogere invoertarieven voor die producten, schreef correspondent Derk Walters nadat de EU tot het besluit was gekomen. Walters:

“Producten uit illegale nederzettingen zijn nog steeds welkom in Europa, maar dan met een aangepast etiket en tegen minder gunstige invoertarieven. De maatregel betreft naar schatting 1 procent van de 30 miljard euro aan producten die Israël jaarlijks naar Europa verscheept.”

Klein positief geluid

Dat Israël ontevreden was met dit besluit was al langer bekend. Vlak nadat de EU de nieuwe richtlijn had aangekondigd zei Netanyahu dat Europa zich moest schamen. Ook Israëlische ondernemers zijn ontevreden met het besluit, schrijft Walters.

“Dat de EU alleen de Palestijnse werknemers ermee heeft, is het belangrijkste argument dat de mensen van fabrieken, boerderijen en wijnmakerijen op de Westelijke Jordaanoever hanteren tegen de etiketteringsmaatregel. Meteen gevolgd door een tweede grief: het is antisemitisch.”

Toch klonken er ook, weliswaar kleine, positieve geluiden na het Europese besluit. Walters:

“Er is ook een beweging van enkele honderden prominenten in de Israëlische samenleving, die de maatregel toejuichen als “een stap die een vredesovereenkomst kan bevorderen”.”

    • Sam de Voogt