Groot-Britannië verslaat België in finale Davis Cup

De Schot Andy Murray sleept het beslissende derde punt binnen voor de Britten.

Groot-Brittannië heeft zondagmiddag voor het eerst in 79 jaar de Davis Cup weer gewonnen. België werd in de eindstrijd met 3-1 verslagen. Kopman Andy Murray nam na afloop de trofee in ontvangst. Foto Jason Cairnduff/REUTERS

Groot Britannië heeft zondagmiddag de finale van de Davis Cup gewonnen. Andy Murray versloeg in Gent de Belgische nummer één David Goffin drie sets en sleepte daarmee het benodigde derde punt binnen.

Het is voor het eerst in 79 jaar dat Groot-Britannië de landenwedstrijd voor tennissers wint. Goffin zette de Belgen vrijdag nog wel op voorsprong na een overwinning op de Brit Kyle Edmund. De Schot Murray zorgde er met de winst in twee enkelpartijen en een zege samen met zijn broer Jamie Murray zaterdag in het dubbelspel eigenhandig voor dat de titel voor een jaar weer in Britse handen is.

Elf winstpartijen

Met zijn drie gewonnen partijen dit weekeinde komt het winst- en verliessaldo in de Davis Cup voor Andy Murray in 2015 op 11-0. Hij is de eerste sinds de Amerikaan Pete Sampras in 1995 die drie wedstrijden in de finale van de landenwedstrijd wint. Het absolute record qua winstpartijen in één seizoen is in handen van Joh McEnroe die in 1982 twaalf partijen won.

Tegenover persbureau AP verklaarde de Schot na afloop:

“Ik kan haast niet geloven dat we dit hebben gepresteerd. Wellicht krijgen we nooit meer zo’n kans, dus dit moet zeker gevierd worden. Ik blijk mijn beste tennis te spelen wanneer ik uitkom voor mijn land.”

Tiende titel

De winst van de Davis Cup betekende voor Groot-Brittanië de tiende titel in de landenwedstrijd en de eerste sinds 1932. De laatste finale speelde het land in 1978. Groot-Britannië is het derde meest succesvolle land en moet alleen de Verenigde Staten (32 keer winst) en Australië (28 gewonnen finales) voor zich dulden.