Ajax blijft koploper dankzij winst op PEC

In de andere wedstrijden van vandaag wonnen ook PSV, Vitesse, FC Utrecht en FC Groningen.

Wout Brama van PEC Zwolle in duel met Davy Klaassen van Ajax. Foto ANP

Ajax blijft de Eredivisie aanvoeren. De Amsterdammers wonnen dankzij doelpunten van Amin Younes en Thulani Serero met 2-0 op bezoek bij PEC Zwolle en lopen daardoor weer drie punten uit op de nummer twee Feyenoord, dat gisteren al van tegen Excelsior won.

Het was voor het eerst in vijf duels dat Ajax van PEC wist te winnen. Met name voor rust was de ploeg van trainer Frank de Boer veel beter en kreeg Ajax vele kansen. Alleen Younes wist te scoren na een fout van PEC-keeper Begois.

Twitter avatar PECZwolle PEC Zwolle 75’ Op basis van de eerste helft is het een wonder dat PEC Zwolle nog steeds in de wedstrijd zit. Ajax leidt nog altijd met 0-1. #zwoaja

Na rust kwam PEC Zwolle beter in de wedstrijd, maar de grootste kansen bleven voor de Amsterdammers. In de 86e minuut scoorde invaller Serero het bevrijdende tweede doelpunt.

PSV boekt eenvoudige zege

Nummer drie PSV heeft zondag tegen AZ een eenvoudige 3-0 overwinning geboekt. De eindstand was al voor rust bereikt. Voor de landskampioen scoorde aanvaller Luuk de Jong twee keer. Schlemiel van de wedstrijd werd AZ-verdediger Derrick Luckassen. De speler scoorde na drie minuten in eigen doel en werd na een uur van het veld gestuurd vanwege het slaan van PSV-aanvaller De Jong. PSV blijft door de zege derde, terwijl de Alkmaarders naar de tiende plaats zakken.

Groningen wint in blessuretijd

Lange tijd leek het erop alsof FC Groningen en ADO de punten zouden delen in het noorden van het land, maar in de 96e minuut wist Danny Hoesen alsnog de winnende erin te prikken voor de thuisploeg. Groningen klimt daardoor naar de zesde plek van de ranglijst. ADO staat veertiende.

FC Utrecht deed goede zaken door met tien man Heracles te verslaan. De ploeg uit Almelo beleefde een droomstart van het seizoen wat resulteerde in een vierde plaats, maar lijkt nu langzaam weer met beide benen op de grond te worden gezet. Heracles kwam nog wel op voorsprong, maar twee doelpunten van Nacer Barazite zorgden voor de voorsprong voor FC Utrecht. Heracles maakte nog gelijk, zag Utrecht nog voor rust rood krijgen, maar moest vervolgens met één man meer toezien hoe de Domstedelingen dankzij Sebastien Haller alsnog wisten te winnen.

Utrecht staat nu negende, Heracles blijft vierde. Eerder vandaag won Vitesse de Gelderse derby tegen NEC met 1-0.

    • Jorg Leijten
    • Sam de Voogt