208 demonstranten gearresteerd rond Parijse klimaattop

De actievoerders gooiden voorwerpen en vuurwerken naar agenten bij het Place de la Republique.

Bij een klimaatdemonstratie in Parijs zijn 208 personen gearresteerd nadat ze het samenscholingsverbod in de Franse hoofdstad negeerden en de politie bekogelden met voorwerpen. Foto Thibault Camus/AP

De Franse politie in Parijs heeft zondag 208 arrestaties verricht bij een klimaatdemonstratie. Het gaat om personen die het samenscholingsverbod negeerden en met voorwerpen gooiden met voorwerpen naar agenten op het Place de la République.

De uitgeroepen noodtoestand in Frankrijk betekent onder meer in dat men niet mag samenscholen en dus ook dat demonstraties verboden zijn rondom de klimaattop die morgen in de Franse hoofdstad begint. Een groep van enkele honderden actievoerders besloot dit verbod echter te negeren en liep - voorzien van een masker - het Place de la Republique op.

Ze droegen daarbij spandoeken met klimaatleuzen. Enkelen van hen gooiden flessen en schoenen richting de politie waarna agenten besloten in te grijpen met traangas om de groep uit elkaar te drijven. Na afloop sprak de Franse minister van Binnenlandse Zaken van een “gewelddadige minderheid” die het plein in bezit nam.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Explosies bij klimaatdemo op Republique
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Place de la République. https://t.co/uX86eNkVfu

Volgens correspondent Peter Vermaas is de Franse ME het plein langzaam aan het schoonvegen:

“Er zijn een paar duizend demonstranten die niet willen meewerken. Zij bewegen wanneer de politie beweegt en schreeuwen dan “liberté, liberté’.”

Explosies

Bij de aanvaring tussen politie en demonstranten werd ook vuurwerk afgestoken. Het voorval leidde tot angstige reacties bij buurtbewoners bij wie de recente aanslagen in de Franse hoofdstad nog vers in het geheugen liggen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Veel zgn ‘zadistes’ hier. Mensen die naturgebieden maandenlang bezetten om bebouwing te voorkomen.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Huilende buurtbewoners na keiharde explosies op République. Radicale klimaatactivisten kan Parijs nu even niet zo hebben.

Het Place de la République heeft voor veel Parijzenaars een symbolische betekenis gekregen na de aanslagen. Premier Manuel Valls noemde het protest “onwaardig”.

Twitter avatar manuelvalls Manuel Valls Les violences contre les forces de l’ordre place de la République sont indignes. Respecter ce lieu, c’est respecter la mémoire des victimes.

De actievoerders zijn bij de demonstratie midden in de bloemenzee gaan staan die ligt rondom het Marianne-monument ter nagedachtenis aan de 132 doden die vielen bij de aanslagen op 13 november. Ook werden kaarsjes, neergezet ter herinnering aan slachtoffers, gebruikt om de agenten mee te bekogelen.

Schoenenprotest

Door het samenscholingsverbod kon een klimaatmars eerder vandaag niet doorgaan. Sommigen van hen lieten daarom hun schoenen achter op het Place de la Republique, als een stil protest tegen het verbod op demonstraties.