Muggen komen eerst af op uitademlucht en dan op geur

Zweetvoeten trekken onder meer malariamuskieten aan stond in het artikel ‘Waarom ruiken sommige kazen naar ongewassen voeten?’ (Wetenschapspagina, 23 november) Ik moest denken aan een onderzoek dat ik in 1969 in het laboratorium voor parasitologie in Leiden deed met een olfactometer (geurmeter) bij malariamuskieten in het kader van een doctoraalonderzoek.

Daarbij kon ik vaststellen dat cadaverine, een afbraakproduct van het aminozuur lysine, in heel lage concentratie een duidelijke aantrekkingskracht had voor deze muggen. Lysine zit ook in zweet en wordt deels omgezet in cadaverine.

Het draagt bij aan de typische zweetlucht. De muggen werden eerst geactiveerd door CO2 (uitademlucht) en komen dan

bewust op bepaalde geurstoffen af. Ik heb het pas later (1975) gepubliceerd onder de titel ‘Guinea pig, lysin, cadaverin and estradiol as attractants for the malaria mosquito Anopheles stephensi’. (H.J. Bos & J.J.Laarman. Entomologia Experimentalis et Applicata. vol.18, issue 2, 161-172).