Zelfsturende teams werken niet, ook in Nederland ‘zwarte vrijdag’

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Weg met de managers, de werkvloer weet zelf veel beter hoe het moet: zelfsturende teams zijn de toekomst. De media brengen vooral positieve verhalen over bedrijven als het Braziliaanse Semco of ict-bedrijf Schuberg Philis. Maar het werkt echt niet altijd: vijf valkuilen.

2. Nog meer sterke beweringen over de werkomgeving: alleen maar zitten achter je bureau is slecht, zeggen steeds meer mensen. Als je gezond wilt blijven, ga je staan, of neem je een bureaufiets- of loopband. De zin en onzin van deze trends in kantoormeubilair.

3. Als je een beetje actief bent op Instagram, moet het je opvallen dat het aantal mensen dat een foto van hun kamerplant post, groeit en groeit. Deze bedrijven spelen slim in op de toenemende populariteit van cacti, vetplantjes en ordinaire palmen.

4. Moet je een rijke oligarch zijn om een mooie kunstcollectie samen te stellen? Nee hoor, er is geen kunst aan. Ook niet als een grachtenposter van Ikea tot nu toe hét meesterwerk van je huiskamer is. Als je deze vijf tips maar volgt.

5. Het moet het Shell van de toekomst worden: Fastned. Over een paar jaar staan er als het aan het bedrijf ligt 200 van hun snellaadstations voor elektrische auto’s in Nederland. Alleen beleggers geloven er nog niet zo in.

6. Apps moet je nu nog downloaden. Ook als je er alleen maar ‘yo’ mee tegen een ander kan zeggen, of een man in piratenaccent tegen je zegt waar je auto staat. Google wil dat je apps nu ook kan gaan streamen, zoals video en muziek. Hoe werkt dat precies?

7. De dag na Thanksgiving is in Amerika één van de drukste shoppingdagen, door de grote kortingen: Black Friday. Wij hebben helemaal geen Thanksgiving, maar sinds vorig jaar wél Black Friday. Zijn we ook in Nederland zo gek geworden dat we in slaapzak voor een winkel wachten?

    • Joram Bolle