Straf geëist tegen Feyenoord-hooligans voor relschoppen in Rome

Negen Feyenoord-supporters die volgens het Openbaar Ministerie eerder dit jaar betrokken waren bij voetbalrellen in Rome, hebben vrijdag straffen tegen zich horen eisen. De aanklager wil dat één van hen een celstraf krijgt van acht maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De anderen hoorden werkstraffen tot 200 uur tegen zich eisen. De mannen krijgen als het aan het OM ligt ook een verbod om zich tijdens wedstrijden op te houden in de buurt van de Kuip. Het gaat daarbij om een zogeheten vrijheidsbeperkende maatregel en niet om een bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. In dat laatste geval zou het namelijk zo kunnen zijn dat de hooligan de voorwaardelijke straf met opzet ondergaat, waarna het locatieverbod vervalt en hij daarna ongestraft weer naar de omgeving van het stadion kan. De negen verdachten zijn de eersten van meer dan veertig mannen die terechtstaan in Rotterdam. Ook volgende week zijn er zittingen. De mannen worden er onder meer van verdacht openlijk geweld te hebben gepleegd, voor de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma in de Europa League. Er werd onder meer met flessen gegooid. Eén van de mannen wordt beschuldigd van poging tot doodslag omdat hij met zwaar vuurwerk richting Italiaanse agenten zou hebben gegooid. De verdachten zijn in Nederland opgespoord. (ANP)